Raste pretnja iz Rusije – spremaju se

Komandanti nordijskih zemalja potpisali za stvaranje jedinstvene vazdušne odbrane u cilju suprotstavljanja, kako su naveli, "rastućoj pretnji iz Rusije".

Izvor: Novosti

Petak, 24.03.2023.

18:51

Raste pretnja iz Rusije – spremaju se
EPA-EFE/JAGADEESH NV

Komandanti vazduhoplovnih snaga Švedske, Norveške, Finske i Danske saopštili su danas da su potpisali pismo o namerama za stvaranje jedinstvene nordijske vazdušne odbrane.

Kako je saopšteno, namera je da se deluje na osnovu već poznatih načina delovanja u okviru NATO-a, javlja Rojters.

Pokret za integraciju vazduhoplovnih snaga iniciran je od početka ruske invazije na Ukrajinu, rekao je za Rojters komandant danskih vazduhoplovnih snaga, general-major Jan Dam.

Potpisivanju u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj prošle nedelje prisustvovao je načelnik Vazdušne komande NATO-a general Džejms Heker, koji je takođe zadužen za vazduhoplovstvo SAD u regionu.

Švedska i Finska su podnele zahtev za pridruživanje NATO-u prošle godine, a njihove zahteve treba još da ratifikuju Turska i Mađarska, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: