Izdat nalog za hapšenje Putina: Hrvatska bi ga predala?

Hrvatska bi na osnovu optužnice Međunarodnog krivičnog suda pokrenula hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: Novosti

Petak, 24.03.2023.

16:16

Izdat nalog za hapšenje Putina: Hrvatska bi ga predala?
EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

To je potvrdio premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon samita u Briselu, ali je Plenković mišljenja da njegova poseta ''nije realna''.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je nalog za hapšenje predsednika Rusije, zbog navodnih ratnih zločina.

To u ovom trenutku ne bi trebalo mnogo da zabrine Putina, s obzirom na to da MKS nema ovlašćenja da hapsi osumnjičene i može da vrši nadležnost samo u zemljama koje su potpisale sporazum kojim je uspostavljen sud, poznat kao Rimski statut - a Rusija nije potpisnica tog sporazuma.

Međutim, MKS se oslanja na države širom sveta da im pruže pomoć prilikom hapšenja i transfera osumnjičenih u Hag. Samim tim, ovaj nalog je Putina učinio međunarodno traženim licem i znatno će mu otežati putovanje jer mora da izbegava bilo koju zemlju koja je potpisala sporazum MKS, jer je svaka država potpisnica dužna da uhapsi svakoga ko je optužen od strane suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: