Rusija neće izgubiti jer ne da Kina?

Zapad je neprijateljski reagovao na dogovor vođa Rusije i Kine o "jačanju bez granica" strateškog partnerstva.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Posebno se u zapadnim prestonicama postavlja pitanje šta znači stav Si Đinpinga i Vladimira Putina da se mora uspostaviti "istinski multilateralizam" u svetskim odnosima.

Većina medija i analitičara u Evropskoj uniji piše da Peking neće dozvoliti poraz Rusije u ukrajinskom ratu i da zato nudi mirovni plan za taj sukob, jer je sve više ubeđen da Kini preti sukob s SAD oko Tajvana i zato upozorava da SAD stvaraju neku vrstu "azijskog NATO pakta".

Kina smatra da, ukazuju analitičari u EU, ratobornost SAD ne jenjava, što veoma šteti kineskoj i svetskog trgovini i bezbednosti, a u tome Peking ima i podršku "globalnog juga" - Indije, Indonezije, Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja, Brazila, Južne Afrike.

Francuski list "Mond" u naslovu izveštaja o susretu kineskog i ruskog vođe u Moskvi navodi da su "Si i Putin spektakularno potvrdili svoj savez protiv Zapada" i ukazuje da je kinesko-rusko savezništvo, "kako to kaže sama Kina, daleko više od običnog bilateralnog odnosa, već je od presudne važnosti za svet i budućnost čovečanstva".

"Mond " ističe izjavu Si Đinpinga da se "Kina i Rusija moraju uzajamno podržavati u pitanjima koja sežu u njihove životne interese i boriti se protiv uplitanja stranih sila u njihove unutrašnje poslove".

Belgijski dnevnik "Stantard" smatra da Kina na ekonomsko-trgovinskom planu trpi posledice ukrajinskog rata, ali smatra da "Kina neće Putina pustiti niz vodu... jer krajnje loše bi za Sija bilo da Ukrajina pobedi u ratu uz pomoć Zapada".

"U novom svetskom poretku koji bi tad nastao, vodeća uloga SAD i Zapada bi bila potpuno učvršćena, zapadne vrednosti bi prevladale, Rusija bi se možda raspala", ukazuje "Standard".

Francuski dnevnik "Lezeko" smatra da Peking želi da se rat u Ukrajini okonča, jer teško remeti svetsku trgovinu i bezbednost, i ne isporučuje oružje Rusiji, što je potvrdio i visoki predstavnik Žozep Borel.

Izvan Evrope zanimljiv pogled donosi list "Azija tajms" koji piše da "oprezan stav" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prema mirovnom planu Pekinga za rešenje ukrajinsko-ruskog sukoba leži i u tome što Kijev i deo Zapada strahuju da Ukrajina teško može izdržati rat iscrpljivanja koji očigledno nameće Moskva.

Poseta Si Đinpinga Moskvi se poklopila s 20. godišnjicom američke intervencije u Iraku, koju su svi evropski komentatori i analitičari ocenili kao najgrublje kršenje međunarodnog prava i težak udarac Zapadu u nastojanju da svoje stavove nameće u svetskim odnosima.

"Azija tajms", štaviše, ocenjuje da je "katastrofa Amerike u Iraku otvorila vrata Kini i Rusiji... jer je to potpuno urušilo mit o američkoj svemoći i otvorilo prostor za rivalstvo drugih sila".

U analizi tog azijskog dnevnika se primećuje da je "još ranije Putin hteo da zauzda američke jednostrane težnje i poteze, a suprotstavio se i ratu iz vazduha Bila Klintonu protiv Srbije čiji je cilj bilo otcepljenje Kosova".

U zajedničkoj deklaraciji Si i Putin su utorak optužili SAD da "podrivaju" međunarodnu bezbednost da bi sačuvali svoju "vojnu prednost" i izrazili zabrinutost zbog pojačanog prisustva NATO-a u Aziji.

Britanski list "Tajms" ocenjuje da je "poseta Sija Moskvi težak udarac Zapadu, jer cementirajući savezništvo, Kina i Rusija sebe sada postavljaju u jasan stav suprotan zapadnom modelu.., a nema garancija da će se nesvrstani ‘globalni jug’ prikloniti stavovima Zapada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu