Spremni su da promene 200-godišnju tradiciju neutralnosti? "Vreme je za promene"

Švajcarksa je blizu toga da prekine 200-godišnju tradiciju neutralne države, piše Rojters.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 07.02.2023.

14:37

Spremni su da promene 200-godišnju tradiciju neutralnosti?
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Proukrajinski elementi u javnom i političkom životu zemlje vrše pritisak na vlast da prekinu s praksom zabrane izvoza švajcarskog oružja u ratnu zonu Ukrajine.

Naime, kupci švajcarskog oružja zakonski su sprečeni da ga ponovno izvoze, što je ograničenje za koje neki veliki igrači iz poprilično masivne industrije oružja u zemlji sada kažu da šteti trgovini.

Pozivi brojnih Švajcaraca da se navedeni transferi oružja dopuste Kijevu postaju sve glasniji kako se ruski napadi intenziviraju, prenosi Jutarnji list i dodaje da su dva skupštinska odbora za bezbednost preporučila da se pravila ublaže u skladu sa situacijom u Ukrajini.

Prema švajcarskoj neutralnosti, koja datira iz 1815. godine, a sadržana je ugovorom iz 1907. godine, Švajcarska neće slati oružje, direktno ili indirektno, sukobljenim ratnim stranama.

Treće zemlje se teoretski mogu prijaviti Bernu za ponovni izvoz švajcarskog oružja koje jednom kupe, ali odobrenje se praktično uvek odbija.

Stav onih koji zagovaraju da se dopusti slanje oružja Ukrajini je da se neslanjem oružja podržava Rusija, a pozivaju se I na činenicu da su brojne zemlje svoje oružje poslale Kijevu.

I sve veći broj švajcarskih glasača slaže se sa tim stavovima. Anketa koja je objavljena u nedelju, pokazala je da 55 odsto ispitanika podržava dozvolu uvoza švajcarskog oružja u Ukrajinu.

Iako je švajcarska vlada pod velikim pritiskom i iz inostranstva nakon što je odbila nemačke i danske zahteve za izvoz švajcarskhih oklopnih vozila i protivtenkovske municije švajcarske proizvodnje, čini se da veliku ulogu u svemu ima obrt novca.

Sektor švajcarske odbrambene industrije samo je tokom 2021. godine prodao naoružanje u vrednosti od 876 miliona dolara, što je cifra koja Švajcarce pozicionira među 15 najvećih svetskih izvoznika.

Snažna industrija oružja ide ruku pod ruku sa tradicionalnom švajcarskom neutralnošću, ali ravnoteža bi sada mogla biti ugrožena.

Stefan Brupbaher, direktor “SwissMema”, kompanije koja zastupa interese pešadijske i elektrotehničke industrije u komercijalnoj političkoj i javnoj sferi: "Trenutna situacija slabi našu bezbednosnu politiku, šteti našim kompanijama ikoči kredibilitet naše spoljne politike. Vreme je za promenu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: