Napašće Švedsku? Raspoređen "Patriot"

Švedska vojska rasporedila je američki napredni sistem protivvazdušne odbrane "Patriot" oko strateške južne luke Geteborg.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

To je prvi put da su švedske oružane snage rasporedile "Patriot", koji je sposoban da presreće balističke rakete, kao i krstareće rakete i avione u dometu od 60 do 160 kilometara, preneo je Euraktiv.

"Zapadna obala sa lukom Geteborg je strateški važna, jer sve što se transportuje stiže u nju i stoga je od ključnog značaja da se ovim sistemom zaštitimo od napada", rekla je portparolka Oružanih snaga Švedske Terese Fagerstet za "Aftonbladet".

Ona je kazala da to nije vežba, već rasporedjivanje u okviru operacije pripravnosti. "Operacije za vanredne situacije se izvode kako bi se testiralo koliko brzo i efikasno naše jedinice i borbene snage mogu da odgovore u kriznoj situaciji. Operacija nije podstaknuta bilo kakvom promenom pretnje Švedskoj", navela je Švedska odbrambena agencija na svom sajtu.

Švedske oružane snage smatraju da je rizik od oružanog napada na Švedsku nizak, ali ne mogu da isključe takav scenario. Nakon rata u Ukrajini, Švedska je povecala vojnu potrošnju i između ostalog, kupila i rakete za vazdušnu odbranu "Patriot" od SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu