"Kina se ponela odgovorno, Vašington – histerično"

Moskva smatra da su objašnjenja Pekinga u vezi ulaska aerostata u vazdušni prostor SAD dovoljna, saopštila portparolka Rusije Marija Zaharova.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2023.

12:47

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Zaharova je takođe prokomentarisala da se Kina ponela odgovorno u datoj situaciji, a Vašington – histerično.

"Smatramo da su objašnjenja koja je dala kineska strana u vezi ulaska kineskog aerostata u vazdušni prostor SAD usled okolnosti više sile sasvim dovoljna i razumljiva. Kina je u toj teškoj situaciji delovala odgovorno, što se ne može reći za impulsivnu reakciju Vašingtona i američkih medija koju je teško oceniti drugačije nego kao histeričnu", navodi se u saopštenju Zaharove.

Kako je dodala, SAD nastavljaju da iz izmišljenih razloga, a sve češće i bez njih, ocrnjuju i demonizuju zemlje koje ne nameravaju da igraju kako Vašington svira.
Kineski vazdušni balon pojavio se na nebu iznad SAD 3. februara, a dan kasnije je oboren kod obale Južne Karoline.

Dok Vašington tvrdi da je Peking koristio aerostat u obaveštajne svrhe, Kina je saopštila da je balon imao civilnu namenu i da je korišćen za meteorološka istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: