Bugarski poslanik upozorava: Svet je pred katastrofom

Bugarski evroposlanik Elena Jončeva upozorila je da postoje rizici da se sukobi u Ukrajini pretvore u veliku evropsku katastrofu.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 02.02.2023.

19:22

Bugarski poslanik upozorava: Svet je pred katastrofom
Foto: Profimedia

Ona je na sednici Evropskog parlamenta navela da se milioni ljudi plaše da će se konflikt proširiti.

"Uverenje da će sve veća isporuka teškog naoružanja i tenkova dovesti do okončanja vojnih sukoba je u suprotnosti sa stvarnošću.

Ne samo da se ne približavamo miru, već se čini da je eskalacija neizbežna", rekla je Jončeva. Istakla je da se Ukrajina suočila sa silom koja ima ogroman nuklearni potencijal i navela da ne treba verovati u to da će se ova bitka završiti pobedom Ukrajine na bojnom polju.

"Pretvaranje ovog sukoba u trajni sukob može destabilizovati Rusiju, ali bi to osudilo ukrajinski narod na dug i samouništavajući rat. I spalilo bi Evropu", izjavila je ona.

Dodala je da je Evropskoj uniji potrebna pobednička strategija za okončanje rata i istakla da se iz Brisela ne čuju reči o pregovorima kojima bi Ukrajina postigla mirovni sporazum i zaštitila živote svojih građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: