Haos ispred ambasade: Gorele zastave Švedske, Danske, Holandije

Nekoliko stotina muslimana u Indoneziji okupilo se ispred švedske ambasade u Džakarti kao protest zbog paljenja kopije Kurana u Švedskoj i Holandiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2023.

23:19

Haos ispred ambasade: Gorele zastave Švedske, Danske, Holandije
EPA-EFE/MAST IRHAM

Tom prilikom demonstranti su palili portrete danskog anti-islamskog aktiviste Rasmusa Paludana, kao i zastave Švedske, Danske i Holandije.

Lokalne blasti su blokirale ulice koje vode ka ambasadi, gde je bilo raspoređeno više od 200 policajaca i vojnika oko zgrade ambasade, koja je bila ograđena bodljikavom žicom, preneo je AP.

Paludan je 21. januara na protestima ispred turske ambasade u Stkokholmu zapalio kopiju Kurana, a nakon toga je holandski lider krajnje desničarskog pokreta Pegida, Edvin Vagensveld, pocepao kopiju Kurana u blizini sedišta holandske vlade.

To je razgnevilo muslimane širom sveta koji su pokreunli proteste u nekim zemljama, uključujući i Indoneziju, gde su demonstranti vikali "Alah je veliki" i tražili da se zatvori švedska ambasada u Džakarti.

Prethodno je indonežanska vlada oštro osudila paljenje Kurana i pozvala švedsku ambasadorku Marinu Berg na razgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: