U prilogu Velike Britanije o borbenoj sposobnosti BiH prikazana kao članica NATO

U prilogu o padu borbene sposobnosti Velike Britanije televizija Skaj njuz predstavila je i grafiku u kojoj je BiH svrstana među zemlje članice NATO-a.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis
Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis

U prilogu o padu borbene sposobnosti Velike Britanije televizija Skaj njuz predstavila je i grafiku u kojoj je Bosna i Hercegovina svrstana među zemlje članice NATO-a.

U prilogu britanske televizije je, između ostalog, navodi da su "otprilike 30 odsto britanskih snaga u visokoj pripravnosti rezervisti koji nisu u stanju da se mobilišu u okviru NATO rokova" popraćen grafikom, mapom na kojoj su označene NATO članice, a teritorija BiH je takođe obojena plavom bojom.

Bosna i Hercegovina je od decembra 2006. godine u NATO programu Partnerstvo za mir, a od 2008. je u pregovorima s NATO-om za članstvo.

Prema izvorima iz britanskog ministartsva odbrane, Skaj njuz navodi da je visoki američki general privatno rekao ministru odbrane Benu Volasu da se britanska vojska više ne smatra borbenom snagom najvišeg nivoa.

Izvori još navode da jenakon ruskog rata u Ukrajini ovaj pad ratnih sposobnosti, nakon decenija rezova radi uštede novca, potrebno preokrenuti brže nego što je planirano.

Ovo bi trebalo da uključuje povećanje budžeta za odbranu za najmanje 3 milijarde funti godišnje, zaustavljanje plana da se još više smanji brojnost vojske i ublažavanje pravila nabavke u mirnodopsko doba koja ometaju sposobnosti Britanije da brzo nabavlja oružje i municiju, navodi Skaj njuz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu