Putinov neprijatelj otrovan; "Preti mu smrt ako..."

Pravni tim bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija objavio je da je Sakašvili u pritvoru bio otrovan teškim metalima.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2022.

13:17

Putinov neprijatelj otrovan;
Foto: Profimedia

Kako se navodi u lekarskom izveštaju, bivšem gruzijskom predsedniku preti smrt ako se ne podvrgne adekvatnom lečenju. Sakašvili je bio u bolnici prošle godine nakon 50-dnevnog štrajka glađu u znak protesta zbog njegovog zatvaranja.

Američki toksikolog Dejvid Smit je u medicinskom izveštaju potvrdio da je "testiranje otkrilo prisustvo teških metala” u Sakašvilijevom telu i da su patološki simptomi koje pokazuje "posledica trovanja teškim metalima”.

Smit je dodao da se sa velikom sigurnošću može reći da je Sakašvili bio izložen toksičnim agensima, uključujući živu i arsen, tek nakon što je završio u zatvoru. Autori izveštaja, koji je objavljen 28. novembra, tvrde i da su Sakašviliju davane štetne droge.

Smit dodaje da je bivši gruzijski predsednik izložen povećanom riziku od smrti ako mu se ne obezbedi odgovarajući tretman, koji je u Gruziji "uskraćen ili nedostupan“, piše Moskva tajms.

Zatvoren nakon što se vratio iz Ukrajine

Međutim, gruzijske vlasti su neprestano ponavljale da je Sakašviliju pružena adekvatna medicinska nega. Još jedan nezavisni lekar, Marijam Džiškarijani, koji je bio na čelu medicinskog panela koji je pregledao Sakašvilija, rekao je za AFP u ponedeljak da mu je "dijagnostikovano oštećenje mozga i neuro-trovanje".

"On boluje od niza teških bolesti, zbog kojih prema gruzijskom zakonu više ne bi trebalo da bude u zatvoru“, dodao je Džiškarijani.

Tengiz Culadze, lekar sa komisijom lekara koju je osnovao gruzijski ombudsman za ljudska prava, rekao je da je Sakašvili izgubio više od 40 kilograma tokom boravka u pritvoru.

"Gruzinski medicinski sistem je očigledno iscrpeo sva raspoloživa sredstva za Sakašvilijevo lečenje“, rekao je Culadze za nezavisni kanal Formula TV u nedelju.

Inače, Sakašvili je osnivač glavne gruzijske opozicione snage i bio je predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine. On je u odsustvu osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Sakašvili je zatvoren u oktobru 2021. godine, nekoliko dana nakon što se tajno vratio iz egzila u Ukrajini. Tvrdio je da je sudski proces protiv njega politički motivisan.

Organizacija Saveta Evrope za ljudska prava je u oktobru pozvala na "oslobađanje političkih zatvorenika suprotstavljenih Putinu u Ruskoj Federaciji i drugim zemljama, uključujući Mihaila Sakašvilija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: