Brnabić o rezoluciji EP: "Nije u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244"

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Brnabić komentarisala je rezoluciju koju je u sredu usvojio Evropski parlament.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/Rafal Guz Poland Out
EPA-EFE/Rafal Guz Poland Out

Tom rezolucijom, kako se tumači, Srbija se uslovljava da uvede sankcije Rusiji, a premijerka je rekla da smatra da ta rezolucija nije poslala odgovarajuće poruke u izazvnim vremenima u svetu.

"Postoje dve stvari koje su zanimljive za našu zelju u toj preporuci, prva je uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, a druga je međusobno priznavanje nezavisnog Kosova. Dakle, ako mi ne priznamo nezavisno Kosovo, onda Srbiju treba zaustaviti na evropskom putu i treba joj ukinuti evropske fondove, meni te deve preporuke imaju apsolutno istu težinu", rekla je ona.

"Te dve preporuke pokazuju karakter onoga što je sada prošlo u Evropskom parlamentu, što ne mislim da je u interesu Srbije i našeg naroda, ne mislim da je fer, sigurna sam da nije u skladu sa međunarodnim pravom, nije u skladu sa Rezolucijom 1244 i ne šalje dobru poruku za poštovanje međunarodnog prava u ovim izazovnim vremenima", objasnila je Brnabić.

Ona je rekla da ne očekuje da će Evropska komisija usvojiti te preporuke jer, kako kaže, EK mora biti statusno neutralna jer postoji pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

"Nijedna od tih stvari koja stoji u preporukama, ne stoji u našem pregovaračkom okviru sa EU", dodala je premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu