Vučić: "Situacija vri, Srbi su siti terora. Što ste sakrili?" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Vučić je govorio o Rezoluciji Evropskog parlamenta i naveo da nije doneta Rezolucija, već preporuke.

"Nisu doneli Rezoluciju, doneli su preporuke. U preporukama Evropskog parlamenta navodi se da moramo da priznamo nezavisnost Kosova, ali su to sakrili. Od nas traže međusobno priznanje. Suština teksta je važna. Nisu u pitanju samo sankcije, već pokušaj da se disciplinuje Vlada Srbije. Preskočili su da vam pročitaju deo koji govori u tim Preporukama da moramo da priznamo nezavisno Kosovo. Pa pitam sve te koji hoće da nam govore o dobronamernosti onih koji donose te Preporuke - zašto ste to sakrili? Mnogo važnije od sankcija je to što od nas traže međusobno priznanje. Zašto to krijemo od ljudi. Krije jedan deo naše političke i medijske javnosti zato što bi onda ljudima bilo jasno šta ti i takvi žele za Srbiju. Juče je Alijev rekao jednu važnu stvar - samostalnost i nezavisbnog država, a vi ste, rekao je meni takav imidž zemlje izgradili, napravili ne ogleda se u tome da jedna zemlja ima himnu, zastavu i grb već se ogleda po donošenju odluka", rekao je Vučić.

Vučič je naveo da se nije mnogo uznemirio zbog njihovih preporuka.

"Nismo zainteresovani za priznanje sa Prištinom, nimalo. Nastavićemo da slušamo sve što govore, a odluke ćemo da donosimo u interesu naše države", rekao je Vučić.

"Sve i da uvedemo sankcije Rusiji, rekli bi lepo je to što ste uradili, ali sutra bi izašli sa novom Rezolucijom. Dovoljno sam iskusan, politički sam veteran. Sinoć sam 50 puta razgovarao sa Briselom", naveo je Vučić.

"Pre smo 10 dana kada smo bili na ivici sukoba govorili su da ne pričamo o sitnicama - potreban nam je mir, nećemo sukobe i ratove. Kada donesete odluku koja znači očuvanje mira - odna je opet ste nešto izdali i predali. Šta je sa tim ljudima? Kako ne pitaste šta je sa Kurtijevom policijom koja je krenula da naplaćuje kazne pa se povukli. Oni su pre dva dana imali bolji dil nego onaj od juče. Jasno piše - mora da postoji poštovanje svoh prethodno postignutih dogovora. I to je za nas najvažnije - naš narod neće biti maltretiran. KM tablice ostaju i opstaju, pošto ostale sa denominacijom kosovskih gradova i opština defakto ne postoje, posebno južno od Ibra. KM tablice, što se novih automobila tiče njih ima do 90 na godišnjem nivou, a što se tiče obnove ona teče normalno i nigde nema obaveza po tom pitanju. Ja sam čak rekao da i to dpok traju pregovori zaustavimo. Ljudi koji imaju KM tablice, oko 7000 na KiM, mogu da nastave da voze automobile bez smetnji i kazni. Ovo je mala taktička pobeda koja će nas voditi u još teži situaciju i pritisak i zato kod mene ne možete videti preveliku radost jer zna,m da nas čekaju teška vremena. Zadovoljan sam što smo sačuvali mir za svoj narod, jer one divne žene koje su juče izašle na protest zaslužuju mir, zaslužuju da njihova deca idu normalno u škole, zadovoljan sam što nismo ugrozili čitavu Srbiju, i što će nam pova godina biti rekordna po pitanju stranih investicija", rekao je Vučić.

"Situacija kod Srba na Kosovu bukvalno vri. Srbi su siti terora. Siti su Srbi svega, siti su šikaniranja, ucenjivanja, siti su međunarodnih pritisaka u kojima niko o njima ne vodi računa već ih tretiraju kao nacionalnu manjinu, iako oni neće da budu nacionalna manjina", rekao je Vučić.

"23 godine svaki dan brineš. Zahvalan sam našem narodu koji je izdržao sav taj teror i koji posle 23 godine čuva svoja ognjišta i bori se. Što se tiče ovih planova o kojima govore, više puta sam rekao šta su naše crvene linije", rekao je Vučić.

"Evropski predstavnici su bili vrlo racionalni, Amerikanci takođe. Sve ovo je mučenje. Oni su žurili da što pre zamene srpske predstavnike. Čuli ste šta su Srbi rekli, formiranje ZSO, kada se formira, onda idemo u nešto drugo. Sve i da hoću, a neću, ne mogu da ubedim Srbe. Ma koliko im bilo teško nisu se uplašili sile koja im je pretila, jer su znali da ognjište, svetinja, koju brane veća je od pretnje", naveo je Vučić.

"Trebalo je da imaju te tablice još 2011. godine. Borim se i rukama i nogama da sačuvam nešto što je nemoguće sačuvati. Uspevamo da se borimo u nemogućoj situaciji. Oni koji su uvek protiv srpskog naroda, oni koji su protiv svake odluke Srbije, drže mi patriotske pridike. Posle 11 godina teške borbe, mi smo uspeli", rekao je Vučić.

"Naša pozicija nije laka i jednostavna. U ovom trenutku nemamo od koga da dobijemo podršku, sami smo. Moramo da budemo snažni i jedinstveni i da čuvamo Srbiju", rekao je Vučić.

Vučić je na kraju obraćanja naveo da će većeras navijati za Srbiju i da se čuo sa Draganom Stojkovićem i poželeo im uspeh.

"Pobede - bravo, izgube - hvala im na svemu. Čekaćemo i preostale utakmice i verovaćemo u njih do poslednjih od tih 270 minuta koliko igraju u ovoj fazi. Hvala im na trudu, što su se borili za svoju zemlju", naveo je Vučić.

Obraćanje Cvijanovićeve i Dodika

Vučić je naveo da je sa Dodikom i Cvijanović razgovarao o obavezama koje ih čekaju u narednom periodu.

"Upoznao sam gospođu Cvijanović i predsednika Dodika o situaciji na KiM. Razgovarali smo i o mnogim važnim projektima. Ove nedelje biće foirmiran zajednički tim, uložićemo veliki novac u izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini", rekao je Vučić.

Vučić je čestitao Cvijanović i Dodiku na uspehu i naveo da će u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone i u koga mogu da imaju poverenja.

"Želim da se zahvalim i narodu u Republici Srpskoj jer su uvek uz Srbiju i brinu o nama", rekao je Vučić.

Cvijanovićeva je naglasila da ih i na novim pozicijama očekuju veliki izazovi. Predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović se zahvalila Srbiji što želi da učestvuje u infrastrukturalnim projektima, kao što je aerodrom u Trebinju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se zahvalio predsedniku Vučiću na podršci koju Srbija daje Republici Srpskoj.

"Mi smo se dogovorili da se nakon 1. decembra kada se formira vlada održi jedna zajednička sednica na kojoj ćemo razmotriti sva važna pitanja u vezi saradnje na projektima", rekao je Dodik.

Dodik naveo da je Srbija zemlja koja ne okleva da podrži teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, što je u redu.

"Upoznali smo predsednika Vučića sa situacijom u Bosni i Hercegovini, koja nije rešena ovim izborima", naveo je Dodik.

"Naivno je verovati da je moguće da se pitanja odvoje i rešavaju na neki odvojeni način. Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Dodik.

Srbija je u epicentru međunarodnih pritisaka i vezano za Prištini, i po pitanju sukoba u Ukrajini, naglasio je Dodik.

"Kao što je Vučić rekao stvari se usložnjavaju. Bitna je podrška koju dobijamo od Srbije. Radićemo na što većoj vrednosnoj integraciji Srbije i Republike Srpske. To su specijalne veze, koje su zadate Dejtosnkim sporazumom i to ne bi trebalo nikoga da zabrinjava", naveo je Dodik.

Istakao je da Sarajevo blokira mnoge važne projekte za Republiku Srpsku.

Vučić se danas u Beogradu sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Sastanak je počeo oko 10 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu