"Sve u svemu, nije dobro"

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izrazio je danas zabrinutost zbog izjava austrijskih zvaničnika o ulasku Hrvatske u Šengen.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.11.2022.

12:44

EPA-EFE FILIP SINGER

On misli da je, kako kaže, to obračun drugih članica EU preko leđa Hrvatske.

"Vidim izjave iz Austrije koje me zabrinjavaju. Mislim da je to obračun preko naših leđa među nekim drugim članicama Evropske unije. Tu se onda uključila Austrija koja ima unutrašnje, vidljive ali meni nejasne, razloge zašto to radi", kaže Milanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ocenjuje da "sve u svemu, nije dobro".

"U sredu dolazi austrijski kancelar u Zagreb, u posetu Plenkoviću koji je rekao da je sve to rešeno, međutim izgleda da nije. Nadam se da će biti rešeno. Kada ću razgovarati s austrijskim kancelarom zagovarat ću ulazak u Šengen", naveo je Milanović u izjavi za medije u ponedeljak, u Varaždinu, komentarišući stav austrijskog ministra unutarnjih poslova da nije vreme za proširenje Šengenskokg prostora.

Prema mišljenju Milanovića, Hrvatska je bila tehnički spremna za ulazak u Šengen još 2016.

"Od tada, mogli smo već postati članica Šengena. Sve drugo je politika. Naša vlada pokušava, za sada nije uspela, nadam se da hoće", dodao je.

Hrvatski predsednik je stav da se takve odluke ne rjšavaju lobiranjem, kao što to govore predstavnici vlade.

"Nema lobiranja kada si država, pre svega je politika, stav i program. Lobiranje je mutna, ali regulirana delatnost. Hrvatska ne lobirala, Hrvatska zastupa, Hrvatska se bori. Nismo lobistička asocijacija, mi smo Republika Hrvatska, članica smo EU, članica smo NATO-a. Ako nam je nešto važno, onda se kaže - ne može dalje", pojasnio je Milanović.

Dodao je da je BiH najbolji primer da se lobiranjem ne može postići rezultat.

"Kada čujem da se nešto lobiralo kod visokog predstavnika, kao Hrvat se osećam otužno. Nema lobiranja, postoji predlog i nakon toga zahtev", zaključio je hrvatski predsednik, preneli su hrvatski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: