Juriš na CG osmišljen spolja? Đukanović nastavlja sabotažu

Podgorica -- Zakazan novi sastanak lidera parlamentarnih stranaka nakon što je prvi propao zbog izostanka Mila Đukanovića.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je za petak zakazala drugi sastanak lidera parlamentarnih stranaka radi dogovora o izlasku iz političke i ekonomske krize, a za četvrtak uveče je najavljen drugi protest pod nazivom "Ima nas" sa kojeg je zatraženo povlačenje usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku i hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Prvi sastanak lidera parlamentarnih stranaka je propao nakon što su lideri DF, Ujedinjene i Prave Crne Gore i Radničke partije napustili sednicu, zbog nedolaska predsednika DPS Mila Đukanovića sa obrazloženjem da njega dogovor i dijalog ne interesuje.

Prvi protest, koji je održan u formalnoj organizaciji foruma Luča i uz podršku DPS, SDP, SD i LP je održan prošle sedmice, na kome se prema procenama policije okupilo oko pet hiljada ljudi, a sa kojeg je zatraženo povlačenje izmenjenog Zakona o predsedniku i hitno raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Đukanović nije prisustvovao protestu, ali ga je podržao. Izmenjeni Zakon o predsedniku je usvojen u parlamentu sa 41 glasom poslanika stranaka parlamentarne većine formirane posle avgustovskih izbora 2020., a protiv je DPS i stranke njeni koalicioni partneri - SDP, SD i LP.

Izmene Zakona predložio je Demokratski front sa obrazloženjem da predsednika Đukanovića "treba vratiti u ustavne okvire" i predloži njihovog kandidata Miodraga Lekića za mandatara, dok su iz DPS-a tvrdili da je reč o "ustavnom puču". Đukanović je odbio da potpiše Zakon i vratio ga je na parlamentu na ponovno odlučivanje.

Stranke koje su Zakon usvojile poručile su da će ga ponovo izglasati. Problem više za Crnu Goru je što nema funkcionalan Ustavni sud, koji od sedam ima samo tri člana, a stranke ne mogu da se dogovore o izboru makar još jednog sudije.

Potpredsednik DPS Jevto Eraković kaže da se Crna Gora probudila da kaže, kako je naveo, "dosta onima koji žele da je unište".

Eraković očekuje da će, uz svakoga ko je bio na prvom protestu, doći bar po jedan novi prijatelj, član porodice. Tvrdi da je prvi protest pokrenuo energiju, vratio kiseonik u pluća građanske Crne Gore.

“Očekujem da će Crna Gora prodisati punim plućima nakon dve godine”, rekao je Eraković za podgorički portal CdM. Svima je, kaže, jasno da se Crna Gora budi. “I svi to vide. Po reakcijama onih koji su nas doveli u ovu situaciju zaključujem da i oni, a kamoli građani, shvataju da je bilo dosta. Da više ništa neće biti isto. Shvataju da neće moći više da blokiraju, da unižavaju, da uništavaju Crnu Goru”, naveo je Eraković.

On tvrdi i da je, kako kaže, Crna Gora na udaru, da je "ovo poslednji juriš na nju" i da je ta akcija "osmišljena i koordinirana spolja". "Ali odgovor na to mora doći iz Crne Gore, od nas kojima je ovo jedini dom. Zato više ne sme biti izgovora, zato nema više uzmicanja, nema ćutanja”, rekao je Eraković.

Na pitanje da li postoji plan kako dalje ako aktuelna parlamentarna većina ponovo usvoji neustavni zakon o predsedniku i ne sačeka se mišljenje Venecijanske komisiije, Eraković poručuje da treba biti siguran da "građanska Crna Gora neće ćutke pristajati na nestanak države".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu