Francuska pozvala: "Napuštajte, što pre"

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas svoje državljane i one koji imaju dvojna državljanstva da što pre napuste Iran.

Izvor: B92

Petak, 07.10.2022.

23:51

Francuska pozvala:
Foto: Profimedia

"Svaki francuski građanin, uključujući i one sa dvojnim državljanstvom, izložen je visokom riziku od hapšenja, nasumičnog pritvaranja i nepravednog suđenja", navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Francuska je juče optužila Iran za delovanje u stilu "najgorih diktatorskih režima", nakon što su se dva Francuza pojavila na video-snimku u kojem priznaju da su pripadnici francuskih obaveštajnih službi.

Ministarstvo ističe da su "njihova navodna priznanja inscenirana na nečuven, užasavajući i neprihvatljiv načina, u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

Rojters podseća da su Francuzi, Sesil Koler i Žak Paris, uhapšeni u maju i da je do navodnih priznanja došlo usred aktuelnih nemira u Iranu, koje Teheran povezuje sa stranim neprijateljima.

Ističe se da se "priznanje" poklapa s višenedeljnim antivladinim protestima u Iranu zbog smrti Mahse Amini (22) Iranke kurdskog porekla u policijskom pritvoru prošlog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: