Zelenski: "Rusi su počeli. Veoma je opasno"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negira da je pozvao na nuklearni udar na Rusiju, već je, kaže, upotrebio ukrajinsku reč koja je pogrešno shvaćena.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.10.2022.

21:59

Zelenski:
Foto: Profimedia

Rusija je to iskoristila u svoju korist, kaže Zelenski i tvrdi da su ruski zvaničnici počeli da "pripremaju društvo" za moguću upotrebu nuklearnog oružja, ali i da ne veruje da je spremna da ga upotrebi.

"Oni počinju da pripremaju svoje društvo. To je veoma opasno. Nisu spremni da to urade, da to iskoriste. Ali počinju da komuniciraju. Ne znaju hoće li to iskoristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome", rekao je Zelenski u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Ponovo je pozvao na uvođenje preventivnih sankcija Rusiji i pozvao na neophodno delovanje jer, kako navodi, "pretnje Rusije predstavljaju rizik za celu planetu", a zaplenili su i Zaporošku nuklearnu elektranu, najveću u Evropi.

"Svet može odmah da zaustavi akcije ruskih okupatora", kazao je on i dodao da svet može da ih natera da napuste nuklearnu elektranu.

Komentarišući delimičnu mobilizaciju, Zelenski tvrdi da je reč o deci koja nemaju ni mitraljeze ni pancire i da su takvi "topovsko meso".

"Ako neće da budu ćevapi, treba da se bore za život", rekao je Zelenski i dodao da nuklearni rad nije ono čega se Putin najviše plaši, već narod.

"Samo narod je taj koji može da ga promeni, da mu oduzme vlast i preda je drugom", kaže ukrajinski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: