Stigli najnoviji rezultati: Dodik vodi; veliki broj nevažećih listića

Centralna izborna komisija BiH objavila je nove preliminarne rezultate opštih izbora u BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

17:50

Stigli najnoviji rezultati: Dodik vodi; veliki broj nevažećih listića
Foto: Profimedia

Prema njima, u trci za predsednika Republike Srpske, na 90,04 odsto obrađenih glasova vodi kandidat SNSD-a Milorad Dodik.

On je za sada osvojio 268.635 glasova, odnosno u procentima 48,36 odsto.

Prvi pratilac mu je Jelena Trivić iz PDP-a sa 240.353 glasova, odnosno 43,27 odsto.

Veliki broj nevažećih listića

Na prošlim opštim izborima ponovo je bio veliki broj nevažećih listića za biranje državnih parlamentaraca i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije, nakon obrade više od 83 posto biračkih mjesta, prilikom izbora poslanika u Parlamentu Bosne i Hercegovine bilo je skoro 120.000 nevažećih listića ili 8,67 posto.

Nakon obrade 92 posto biračkih mjesta, na izborima za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine bilo je više od 102.000 nevažećih listića. Ukupno ima više od 222.000 nevažećih listića.

Dodik: "To je bio trenutak kad smo proglasili pobedu"

Srpski član Predsedništva BiH lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ocenio je danas da je ta stranka postigla zavidne rezultate na opštim izborima, ali je dodao da to nisu konačni rezultati i da se nada se da će se te brojke povećati.

"Podaci CIK-a se podudaraju sa našim podacima i zasnivaju se na zapisnicima sa glasačkih mesta koji su potpisani. Mi smo se opredelili da objavljujemo samo one zapisnike koji su popunjeni", rekao je Dodik za RTRS.

Dodao je da je CIK naredio da se prvo broje glasovi za Parlamentarnu skupštinu BiH, a tek onda za predsednika Republike Srpske, tako da su, kako je naveo, rezultati kasnili, a bilo je i nevažećih listića.

"Na kraju, to je bio trenutak kada smo proglasili pobedu na izborima", istakao je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: