Zaharova poručila Zapadu: "Razotkrivamo agresivne i zlonamerne težnje prema našoj državi"

Moskva -- SAD se ponašaju sve gore u sajber prostoru, jer su krenule sa njegovom militarizacijom, izjavila je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ona je to izjavila reagujući na hakerski napad američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) protiv Kine, prenosi Tass.

"Obaveštajne službe SAD i njenih saveznika sistematski koristite informacione i komunikacione tehnologije za praćenje i krađu ličnih podataka, kao i organizovanje kompjuterskih napada, oslanjajući se na tehničke mogućnosti američkih kompanija koje monopolizuju globalna tržišta", primetila je Zaharova.

Dodala je da subverzivne akcije hibridne prirode, koje se prelivaju u informaciono i medijsko okruženje, ne kriju namere da ostvare profit i omoguće bezbednost na račun drugih.

Zaharova je naglasila da SAD teže da ojačaju svoju globalnu digitalnu hegemoniju zasnovanu na upotrebi sile, dok promovišu pravila i red u informacionim i komunikacionim tehnologijama, a Vašington istovremeno ne poštuje nikakva pravila.

"Nameravamo da nastavimo sa isticanjem sajber politike SAD, razotkrivamo njihove agresivne i zlonamerne težnje rema našoj državi i zemljama u razvoju i naravno lažljivu retoriku o zaštiti mira i bezbednosti u informacionom prostoru", poručila je ona.

Kao što je kineski Global Times ranije izvestio, Peking smatra NSA odgovornom za hakerski napad na Nortvestern politehnikal univerzitet, koji se bavi istraživanjem vazduhoplovstva i navigacije.

Prema pisanju lista, u junu su zaposleni u NSA slali mejlove sa programima s "trojancima" predavačima i studentima na univerzitetu u pokušaju da pokradu njihove podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu