Incident na granici; ispaljeni hici upozorenja

Prag -- Češka policija ispalila je danas hice upozorenja u vazduh pre nego što je jutros privela vozača kombija u kome se nalazilo 15 migranata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To se desilo nakon što su ta zemlja i Austrija obnovile kontrole na granici sa Slovačkom usred novog talasa migracija.

Policija Češke prijavila je zastoj u saobraćaju, posebno za kamione, nakon što je mera stupila danas na snagu na 27 graničnih prelaza, dok su je austrijske vlasti sprovele na 11 prelaza, preneo je AP. Provere na graničnim prelazima u početku će biti na snazi 10 dana.

Austrija, Češka Republika i Slovačka pripadaju šengenskoj zoni Evropske unije bez viza, gde stanovnici zemalja članica obično mogu da prelaze granice bez pasoša ili viza.

Zemlje Šengena usvojile su privremene granične kontrole u prošlosti iz različitih razloga, uključujući suzbijanje ilegalnih migracija i sprečavanje širenja korona virusa, podseća AP.

U prvih osam sati provera, češka policija je saopštila da je oko 120 ilegalnih migranata, uključujući 15 koji su se nalazili u kombiju, privedeno na teritoriji Češke, zajedno sa devet krijumčara ljudi.

"Cilj nije da se komplikuju životi čeških i slovačkih državljana", rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan posle ponoći na graničnom prelazu.

Nakon početka sukoba u Ukrajini, Češka je prihvatila oko 430.000 ukrajinskih izbeglica, ali je Rakušan rekao da se poslednja mera odnosi na ilegalnu migraciju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su provere bile neophodne nakon što su vlasti ove godine pritvorile skoro 12.000 migranata na češkoj teritoriji, većinom iz Sirije.

Ministarstvo je navelo u saopštenju da migranti koriste Češku kao tranzitnu zemlju na putu uglavnom iz Turske ka Zapadu i da ne traže azil u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu