Pretnje totalnim uništenjem: "Saterajte nas u ćošak i svi ćete umreti; Udaramo na Kijev, London, Vašington..."

Ruski državni TV voditelji i gosti upozorili su Zapad da će, ako osete da je Rusija saterana u ćošak, osigurati da "svi budu uništeni".

Izvor: B92

Subota, 24.09.2022.

13:40

Pretnje totalnim uništenjem:
Ilustracija: Profimedia

Retoriku oko rata u Ukrajini eskalirao je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je održao govor ranije ove nedelje. U prethodno snimljenoj izjavi u sredu on je najavio delimičnu mobilizaciju Rusa za borbe u Ukrajini.

Osim toga, Putin je upozorio Zapad da Rusija ne blefira o upotrebi nuklearnog oružja ako Ukrajina nastavi da dobija podršku.

Vojni ekspert Igor Korotčenko i državna TV voditeljka Olga Skabejeva, takozvana "Putinova lutkica", složili su se da će Rusija da upotrebi nuklearno oružje ako smatra da joj preti uništenje.

Video je takođe postao viralan sa preko 160.000 pregleda, nakon što ga je objavila Džulija Dejvis iz "Dejli Bista".

"U ruskim medijima vladala je opipljiva frustracija zbog toga što su mnogi na Zapadu pogrešno razumeli šta je Putin rekao⁠, pretio je Zapadu, a ne Ukrajini, nuklearnim udarima. I tako su poslate gomile propagandista da kažu Zapadu: gurnite nas u ćošak i svi ćete izginuti", napisala je novinarka uz video.

Korotčenko je u emisiji rekao:

"Jedino čega se Zapad danas plaši je mogućnost da Rusija upotrebi svoje taktičko nuklearno oružje. S tim u vezi, reči Vladimira Putina su ipak veoma vredne. Na Zapadu ih razmatraju i analiziraju kakve bi bile okolnosti da Rusija upotrebi takav argument kako bi izbegla bilo kakve scenarije koje bi Moskva smatrala neprihvatljivim. Zapad mora da shvati: ako postoji određeno oružje, tabui i ograničenja na njihovu upotrebu mogu biti ukinuti u određenim okolnostima", rekao je.

Voditeljka je nastavila da brani stav Rusije u vezi sa Ukrajinom i rekao da ta zemlja ne traži sukob.

"Šta hoće? Žele pobedu nad Rusijom. Nemoguće je pobediti Rusiju bez nuklearne eksplozije. To ne dolazi u obzir. Nećemo dozvoliti uništenje naše zemlje, ako pokušavate da nas uništite, bićete uništeni zajedno sa nama. Nećemo dozvoliti uništenje naše zemlje, ako pokušavate da nas uništite, bićete uništeni zajedno sa nama. Koje su naše sledeće akcije? Udaramo na centre odlučivanja? U Kijevu, Londonu, Vašingtonu, gde? Šta treba da uradimo da izbegnemo nuklearni rat, ili je to već neizbežno? To se svakako čini. Ako ne prestanu, to će postati realnost. Šta je cilj kolektivnog Zapada", rekla je Skabejeva.

Kako je dodala, sve dok Ruska Federacija ima nuklearno oružje, "njen poraz je nemoguć".

"Sterajte nas u ćošak – svi će biti uništeni. Da li to pokušavaju da postignu? Putin je to rekao tako sažeto, tako jasno. Mi ne pretimo, ne želimo rat. Mi smo prvi u redu da ga zaustavimo. Ne želimo nuklearnu zimu ili nuklearni rat, ali ako izjavite da ćemo biti uništeni, moraćemo da uništimo vas", nastavila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: