Američki brodovi prolaze, Kina zauzela niski start

Američki vojni brod i kanadska fregata obavili su rutinski prolazak kroz tajvanski moreuz, saopštile su vojske dve zemlje, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.09.2022.

09:14

Američki brodovi prolaze, Kina zauzela niski start
Tanjug/Mass Communication Specialist 1st Claš Donavan K. Patubo/U.S.Navy via AP

Brodovi su kroz moreuz prošli u utorak, što je Kina osudila, navodeći da su kineske snage upozorile plovila.

Kina je navela da su njene snage uvek u pripravnosti i da će odgovoriti na sve provokacije radi zaštite svog suvereniteta.

Američka mornarica je saopštila da je njen vojni brod "Higins", zajedno sa kanadskom fregatom "Vankuver", prošao kroz moreuz u međunarodnim vodama.

Američki brodovi su proteklih godina rutinski prolazili kroz tajvanski moreuz, a ponekad su to činili i britanski i kanadski, što je izazivalo negodovanje zvaničnog Pekinga koji smatra Tajvan svojom teritorijom.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand rekla je da njena zemlja želi da se očuva stabilnost i prosperitet Indopacifičkog regiona.

Tajvanski ministar odbrane je saopštio da su brodovi primećeni, a da je situacija bila normalna.

To je bio drugi prolazak američkih brodova kroz tajvanski moreuz ovog meseca, i drugi zajednički sa kanadskim brodovima za manje od godinu dana, podseća Rojters.

Kina je izvodila vojne vežbe u blizini Tajvana od početka prošlog meseca, nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila Tajpej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: