Mole Ameriku za vojnu pomoć: Strahuju da su sledeći na udaru

Istočnoevropske članice NATO-a strahuju da će "sledeće biti na udaru" Moskve, piše Vašington post.

Izvor: RT

Nedelja, 14.08.2022.

17:57

Mole Ameriku za vojnu pomoć: Strahuju da su sledeći na udaru
Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Baltičke države i Poljska su molile SAD da ubrzaju isporuke oružja i prošire prisustvo američkih trupa u svojim zemljama, objavio je list.

Prema navodima lista, ruska vojna operacija u Ukrajini izazvala je strah u Poljskoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji da će oni biti sledeći na udaru.

"HIMARS, protivraketni sistemi, ovo je ono što će nam najviše trebati u smislu vojne moći koja je neminovno potrebna u odbrani protiv Rusije", rekao je Kusti Salm, generalni sekretar estonskog ministarstva odbrane.

On je mislio na američki artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti, borbene bespilotne letelice.

Letonski ministar odbrane Artis Pabriks nedavno je rekao novinarima, piše Vašington post, da je Rigi potrebna dodatna finansijska podrška kako bi kupila novo oružje i ojačala vazdušnu i obalsku odbranu.

Poljski zvaničnici su takođe pozvali SAD da ubrzaju isporuku oružja obećanog Varšavi, navodi Post.

Poljska čeka raketne baterije Patriot, HIMARS, borbene avione F-16 i tenkove Abrams, i sve to u "u skladu sa višegodišnjim dogovorom koji je uspostavljen pre početka ruske ofanzive u Ukrajini", navodi agencija, prenosi RT na engleskom.

Ambasada Poljske u SAD je 4. avgusta otkrila da su "napori za jačanje odbrambenih sposobnosti zemalja koje pomažu Ukrajini ratu" ključna tema sastanka šefa poljskog biroa za nacionalnu bezbednost Pavela Soloha i američkog predsednika Džoa Bajdena, Džejka Salivana.

Visoki zvaničnik američke odbrane koji je za Vašington post rekao je da će zemlje koje sada snabdevaju Ukrajinu oružjem morati da popune ove kapacitete u budućnosti, iako nije naveo koliko će to trajati.

Prema pisanju lista, dok istočnoevropske zemlje shvataju da ne podržavaju svi u Kongresu ideju o preseljenju većeg broja američkog osoblja u Evropu, mnoge od njih insistiraju da je veće prisustvo trupa u Evropi "neophodno da bi se Moskva držala na odstojanju".

SAD su rekle da su posvećene svojoj odbrambenoj saradnji sa istočnoevropskim saveznicima u NATO-u. Savezni paket potrošnje za 2022. uključivao je prvo odobrenje od 180 miliona dolara za Baltičku bezbednosnu inicijativu.

Ranije ove nedelje, ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će SAD sprovesti više vojnih vežbi sa baltičkim zemljama i da će nastojati da obezbede dodatnu obuku za svoje trupe.

U junu je Bajden najavio da će SAD značajno povećati svoje vojno prisustvo u Evropi na duge staze i da će uspostaviti svoju prvu stalnu bazu u Poljskoj.

U međuvremenu, sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev optužio je Vašington da pokušava da pretvori Evroaziju u "prostor zapaljenja zaraćenih nacija".

On je u junu rekao da bi brzo jačanje vojske u istočnoj Evropi moglo imati uznemirujuće posledice po bezbednost regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: