Kina upozorila: "Neće se završiti dobro"

Borba Sjedinjenih Američkih Država protiv više od 1,4 milijarde Kineza neće se dobro završiti, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Izvor: Novosti

Petak, 12.08.2022.

15:27

Kina upozorila:
Foto: Profimedia

"Pelosi je posetila Tajvan, Kinu, izvela političku provokaciju i stvorila tenzije u Tajvanskom moreuzu. Kršenje njenih obaveza i namerna provokacija po pitanju Tajvana mogu samo dodatno da potkopaju kredibilitet Sjedinjenih Država. Borba protiv više od 1,4 milijarde Kineza nikada se neće završiti dobro", izjavio je Ji u intervjuu lokalnim medijima, čiji je tekst objavilo Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Ministar je odgovor Kine na posetu jednog tako visokog američkog političara Tajvanu nazvao razumnim, racionalnim, neophodnim i primerenim. "Status kvo u Tajvanskom moreuzu ne menja Kina, već Sjedinjene Države koje pokušavaju da kontrolišu Kinu uz pomoć Tajvana, kao i neostvarive težnje vlasti ostrva, koje se u svojoj potrazi za nezavisnist oslanjaju na SAD", istakao je Ji.

Diplomata je objasnio da su kontramere koje je preduzeo Peking usmerene na održavanje mira u Tajvanskom moreuzu i regionalnu stabilnost.

On je naglasio i da je princip nemešanja u unutrašnje stvari "zlatno pravilo" međudržavnih odnosa.

"Mere koje je preduzela Kina takođe podržavaju osnovne norme međunarodnih odnosa, štite međunarodnu pravdu i nepristrasnost", zaključio je Vang Ji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: