Rusi napravili novu pretnju: "Nema mu ravnog na svetu"

U Rusiji su završena državna ispitivanja modernizovanog samohodnog protivtenkovskog tenka 2S25 kalibra 125 milimetara, saopštio je zamenik korporacije "Rosteh".

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Modernizovani protivtenkovski tenk 2S25 je oklopno gusenično amfibijsko vozilo sa moćnim artiljerijsko-raketnim kompleksom. Kako je pojasnio prvi zamenik kompanije "Rosteh", ovo višefunkcionalno vozilo može da bez prethodne pripreme prevaziđe vodene barijere i istovremeno da puca.

Osim toga, vozilo može da radi i na planinskom terenu i u tropskoj klimi, kao i u močvarnom području.

Artjakov smatra da po vatrenoj moći 2S25 nije ništa lošiji od tenkova tipa T-80, T-90, a po pokretljivosti na kopnu i vodi je na nivou amfibijskog borbenog vozila BMP-4M i BMP-3. On zaključuje da mu nema ravnog ni u Rusiji ni u svetu.

Samohodni top može da se desantuje iz vazduha sa posadom i domet mu je 500 kilometara bez punjenja gorivom. Namenjen je prvenstveno za jedinice Vazdušno-desantnih snaga.

"Rosteh": Uskoro predstavljanje prototipa ergonomskog egzoskeleta

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Vladimir Artjakov je istakao da državna ruska korporacija "Rosteh" priprema i prototip univerzalnog egzoskeleta (kostura) koji će se koristiti u vojsci, a čiji će oklop pokrivati celo telo.

"Ove godine ćemo prikazati prototip ergonomskog kombinovanog egzoskeleta. On će značajno povećati efikasnost vojnika, smanjiti troškove energije i poboljšati preciznost prilikom pucanja iz automatskog oružja. Konstrukcija se bazira na laganim i izdržljivim delovima od kompozitnih materijala, od kojih se sklapa egzoskelet, torzo, karlica, noge, stopala, ruke i vrat", rekao je on.

Artjakov je naveo da se takvi delovi mogu integrisati direktno u opremu vojnika i objediniti u jedan sistem. Na primer, integrisani modul "torzo" se može ugraditi u element opreme "pancir". Na ovaj način se pojednostavljuje sistem pričvršćivanja modula okvira na telo vojnika, udobnije je i dobija se veća ergonomija.

Eksperimentalni uzorci pasivnih i aktivnih mehanizama su već napravljeni i oni mogu da blokiraju zglobove egzoskeletnog kompleksa. Kako je zaključio Artjakov to je neophodno kako bi se dugo držao teret do 20 kilograma u rukama ili do 60 kilograma na okviru egzoskeleta. Ovakvi blokatori omogućavaju da se drži oružje u ruci do osam sati, dok čovek bez ove opreme to ne može da izdrži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu