I Blinken u poseti Africi

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je započeo turneju po Africi posetom Južnoj Africi.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.08.2022.

15:30

I Blinken u poseti Africi
Foto: Profimedia

Blinkenova poseta Africi usledila je posle nedavnih poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i francuskog predsednika Emanuela Makrona, a smatra se da je u vezi sa nadmetanjem između Rusije i zapadnih sila za podršku afričkih zemalja u vezi sa ratom u Ukrajini, ocenjuje AP.

Južna Afrika je jedna od mnogih afričkih zemalja koje su zadržale neutralan stav o ratu i nisu javno kritikovale Rusiju.

Afrika je teško pogođena posledicama globalne pandemije kovida-19 i rastom cena hrane i nafte koji je izazvao sukob u Ukrajini.

Blinken će ove nedelje posetiti Kongo i Ruandu kako bi završio svoju međunarodnu turneju u okviru koje je već posetio Kambodžu i Filipine, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: