"Svet će biti podeljen, sledeći okršaj biće vrlo brzo"

Sledeći okršaj u borbi za preraspodelu sveta biće u Srednjoj Aziji, simptomi toga su se već pojavili, smatra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Izvor: Novosti

Nedelja, 03.07.2022.

11:12

Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

"Amerikanci hoće da dominiraju... žele unipolarni svet, a one koji dižu glavu bombarduju... Razlog je nastanak novih odnosa u svetu multipolarnosti. Danas se vodi borba ne samo za naš postsovjetski prostor, njegov evropski deo, danas je počela borba za Srednju Aziju, gde su i naše (bivše sovjetske) republike", rekao je Lukašenko povodom Dana nezavisnosti zemlje.

On je naglasio da je nakon masovnih protesta u Kazahstanu ranije ove godine upozoravao na opasnost od destabilizacije situacije u Uzbekistanu.

"Pogledajte Republika Karakalpakstan... navodno nešto nije navedeno u ustavu i sada se ona podigla. Ne, počeli su da uzdrmavaju Uzbekistan. I danas se već izjavljuje da su tamo stranci umešali ruke. Oni neće otići iz Kazahstana. Tamo je situacija komplikovana", rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, "Srednja Azija se, kao i mi, našla između dve vatre: s jedne strane su Evropljani i Amerikanci, sa druge Kina koja u veoma pomaže Srednjoj Aziji da opstane. Ovaj okršaj će biti u Srednjoj Aziji u najskorije vreme, simptomi toga su se već pojavili", zaključio je beloruski predsednik.

On je naglasio da će "svet biti podeljen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: