Putinova namera da uništi Ukrajinu propala?

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je ruska invazija doživela neuspeh i tako će se nastaviti.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2022.

20:24

Putinova namera da uništi Ukrajinu propala?
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

"Nemojmo da brkamo taktičko sa strateškim. Kada je reč o Putinovim strateškim ciljevima, oni su već propali", rekao je Blinken televiziji CNN.

"Njegov strateški cilj je bio da ukine suverenitet i nezavisnost Ukrajine, da je izbriše sa mape, da je potčini Rusiji. To je propalo", nastavio je Blinken, prenosi Politiko. Blinken je dodao da je Putinov pokušaj da u blickrigu zauzme Kijev i druge oblasti propa, ali je dodao da je u poslednjih nekoliko nedelja ruska vojska uspela da zauzme više gradova na istoku Ukrajine, uključujući Marijupolj i Severodonjeck. "U istočnoj Ukrajini se vodi taktička, žestoka bitka sa ruskim agresorom, uz odbijanje ukrajinskih snaga. Ono što je zaista važno jeste strateški predlog da Putin neće uspeti u onome što je pokušao da postigne", ističe on.

On je dodao da Putin nije uspeo u svom nastojanju da iskoristi invaziju da dovede do podela u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: