Hapšenje zbog utaje poreza i pranja novca

Izvor: B92

Petak, 24.06.2022.

12:44

Hapšenje zbog utaje poreza i pranja novca
Deposit/stevanovicigor

Inspektori Poreske policije su u saradnji sa MUP-om i po nalogu Odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije u Kraljevu podneli krivičnu prijavu protiv vlasnika i odgovornog lica privrednog društva iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da je poreskom utajom oštetio budžet za više od 100,6 miliona dinara, kao i da je izvršio krivično delo pranja novca, saopštila je danas Poreska uprava.

Navedeno je da je osumnjičeni tokom 2018. i 2019. godine, u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog društva, u svojim poslovnim knjigama neosnovano evidentirao troškove, korišćenjem fiktivnih računa većeg broja preduzetničkih radnji koje je faktički osnovao i kontrolisao.

"Na taj način je umanjio dobit preduzetničke radnje i utajio porez na prihode od samostalne delatnosti kao i pripadajuće doprinose u iznosu većem od 42,3 miliona dinara. Osumnjičeni nije, po tom osnovu, prijavio ni godišnji porez na dohodak građana za 2018. i 2019. godinu, u iznosu većem od 58,3 miliona dinara", precizorano je u saopštenju.

Dodaje se da je protiv osumnjičenog lica podneta i krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pranja novca u iznosu većem od 32,5 miliona dinara.

Poreska uprava dodaje da je prijava podneta i protiv još četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje u pomaganju, tako što su organizovali mrežu radnji čiji su računi kasnije korišćeni kao trošak.

Navodi se da je prema ovim osobama po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu za suzbijanje korupcije primenjena mera zadržavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: