Amerika jača albansku vojsku?

SAD su nedavno obezbedile 17 miliona dolara za jačanje sposobnosti albanske vojske, rekao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Albanije.

Izvor: Kosovo online

Utorak, 24.05.2022.

22:59

Amerika jača albansku vojsku?
EPA-EFE/MALTON DIBRA

U intervjuu za Glas Amerike, general Begaj je rekao da je tokom sastanka koji je ove nedelje održao sa načelnikom Generalštaba američke vojske generalom Markom Milijem bilo reči o saradnji dve zemlje, ali i o ratu u Ukrajini.

"SAD su izdvojile 17 miliona dolara iz budžeta za povećanje odbrambenih sposobnosti oružanih snaga i povećanje njihove odbrambene sposobnosti. Ističem da svaki budžet za modernizaciju Oružanih snaga Albanije ide na povećanje naših odbrambenih sposobnosti. Nemamo nameru da vršimo agresiju ili da objavljujemo rat bilo kome. Mi smo jednostavno u onome što je NATO kao savez tražio, da obezbedimo zaštitu i obeshrabrimo svakog neprijatelja ili svakog protivnika", rekao je Begaj.

Ranije ove nedelje objavljeno je da je Albanija kupila raketne sisteme "Džavelin" od američke kompanije. General Begaj nije otkrio koliko je protivvazdušnih projektila Albanija kupila, ali je rekao da će to oružje "pojačati snage protivvazdušne odbrane".

Begaj je govorio i o planovima Albanije da kupi helikoptere "Crni jastreb".

"U povećanju kapaciteta vazduhoplovstva (Albanije) uvodi se ne samo radar, već i oprema sa borbenom opremom, kao što je 'Crni jastreb'. Verujem da će Albanija sledeće godine imati prva dva Crna jastreba u zemlji", rekao je on i dodao da se povećanje kapaciteta vazduhoplovstva neće finansirati samo sredstvima SAD, već i iz budžeta Albanije.

Albanija, članica NATO, takođe je jedna od zemalja u kojoj se u Evropi nalazi štab američkih specijalnih snaga.

General Begaj je rekao da će prisustvo američkih specijalnih snaga pomoći u savetovanju Oružanih snaga Albanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: