EU poziva: Hrvatska, Bugarska i Rumunija ispunjavaju sve uslove

Evropska komisija ponovila je poziv da Hrvatska, Bugarska i Rumunija budu primljene u šengenski prostor, s obzirom da ispunjavaju sve kriterijume.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2022.

16:05

EU poziva: Hrvatska, Bugarska i Rumunija ispunjavaju sve uslove
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Komisija je predstavila izveštaj o stanju šengenskog prostora za 2022. To je prvi takav izveštaj otkako je Šengenska strategija usvojena prošle godine.

"U izveštaju se podseća na važnost kompletiranja šengenskog prostora i poziva Savet da usvoji odluku kojom će Hrvatskoj, kao i Rumuniji i Bugarskoj, omogućiti da formalno postanu njene članice, s obzirom na to da su svi kriterijumi ispunjeni", saopštila je komisija. .

Izveštaj o stanju šengenskog prostora biće osnova za diskusiju na Šengenskom forumu 2. juna, koji će okupiti predstavnike Evropskog parlamenta i ministre unutrašnjih poslova država članica, kao i za redovni sastanak ministara unutrašnjih poslova 10. juna.

Prioriteti za sledeću godinu uključuju jače upravljanje granicom, kontrolu unutrašnjih granica samo kao poslednje sredstvo i jačanje unutrašnje bezbednosti kroz pojačanu policijsku saradnju unutar EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: