Vučić iz Davosa: "Neki se raduju tome da Srbiji bude što teže"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javio se iz Davosa, gde boravi danas i sutra i prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2022.

18:52

Vučić iz Davosa:
EPA-EFE/FILIP SINGER

Vučić je rekao da je jedna i jedina tema u Davosu Ukrajina i sve što se tamo zbiva, a sve ostalo je skrajnuto.

"U Davosu je ranije moglo da se čuje više različitih mišljenja, sada je samo Ukrajina tema i to jedna ista strana, ogromna podrška Ukrajini i to je to. Živite u svetu u kojem dominira histerija i nema zdravog razuma. Mi smo dali jasan politički stav i osudili napad na Ukrajini, ali džaba, nekima ne možete da promenite mišljenje, ne možete da prenesete nijednu racionalnu poruku. Ne mislim da postoji raspoloženje da bilo ko nekoga čuje po ovom pitanju. Juče je glavna vest bila, sve naše novine su objavile, da li je neko aplaudirao ili ne govoru Zelenskog. Zamislite, sad ja govorim i da neko prati po sali da li neko aplaudira ili ne. U koju fazu ludila smo mi ušli, da li treba da naredimo svakome da aplaudira? Ja sam srećan što u našoj zemlji vodimo potvoren dijalog i što svako može da aplaudira kome želi. Ovo nije nešto što bih želeo da se preseli u našu zemlju", rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na dijalog sa liderima Zapadnog Balkana.

"Kako će da izgleda? Tako što ćemo Kurti i ja da iznosimo on užasne reči o Srbiju – mogu unapred da vam kažem, to sam slušao već 500 puta – On će reći kako će mali Putin po nalogu velikog Putina da provodi ratove na Balkanu i to je to, to je ta retorika. Ja ću da govorim žestoko i to je to", naveo je Vučić. Kako je dodao, danas je razgovarao sa mnogo svetskih i ekonomskih lidera.

"Nemam pravo da govorim o čemu smo razgovarali. To je naš posao i svi dele zabrinutost za to šta će se zbivati u svetu i kako da pronađu rešenje za sebe – kako da kupe što više hrane i uglja. Gledaju da nađu rešenje za naftu, gas. Ukrajinci su zauzeli rusku kući i sada tu predstavljaju njihove zločine. Ove godine je Davos obeležen ukrajinski bojama, što je očekivano", naveo je on.

Istakao je i da je važna činjenica da se zbog ljudi koji guraju zemlju napred da sami ne dodajemo tovar na leđa, da ne dodamo još neki kamen neistine i laži.

"Neki se raduju tome da Srbiji bude što teže", poručio je predsednik.

U svom obraćanju govorio je i o razgovoru sa Putinom, kao i o problemu sa šećerom u Srbiji.

Jasno je naglasio da Srbija za sada pronalazi rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: