London strahuje od Putinovog gneva: Sparazumom do sigurnosti

Velika Britanija i Litvanija potpisale su danas zajedničku deklaraciju o jačanju saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2022.

17:29

London strahuje od Putinovog gneva: Sparazumom do sigurnosti
EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Ovim sporazumom London jača podršku nacijama koje strahuju da se ruski predsednik Vladimir Putin neće zaustaviti na Ukrajini u pokušaju da prekroji granice Evrope, navodi Rojters.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, u baltičkim državama poput Litvanije koja je i članica NATO, i bivša sovjetska država, raste zabrinutost od ruske agresije, dodaje britanska agencija. Britanija je saopštila da će deklaracija biti zasnovana na odbrambenoj saradnji dve zemlje saveznice u NATO, čime će se osnažiti otpor globalnim pretnjama, uključujući i pretnje od Rusije i Kine.

"Velika Britanija i Litvanija su dve zemlje koje veruju u slobodu i suverenitet, i koje se suprotstavljaju autoritarnim režimima u Evropi i širom sveta. Zajedno smo sa Ukrajinom protiv ilegalnog, varvarskog rata Rusije", poručila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: