Pala ostavka Rusa u UN: "Sramota me je. Ne želim više da učestvujem"

Ruski diplomata podneo ostavku na mesto u UN rekavši da ga "nikada nije bilo toliko sramota" sopstvene zemlje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2022.

14:53

Pala ostavka Rusa u UN:
EPA-EFE Jason Szenes/Ilustracija

On je osudio predsednika Rusije Vladimira Putina za njegov "agresivni rat" protiv Ukrajine.

Boris Bondarev, savetnik ruske misije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, kritikovao je rusko ministarstvo spoljnih poslova, u kojem je radio 20 godina, zbog "sve većeg nivoa laži i neprofesionalizma", izvestila je organizacija za zaštitu prava UN voč.

U izjavi koju je podelio direktor organizacije Hilel Nojer, Bondarev je poručio:

"Za dvadeset godina svoje diplomatske karijere video sam različite zaokrete naše spoljne politike, ali nikada se nisam toliko postideo svoje zemlje kao 24. februara ove godine. Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, a zapravo protiv celog zapadnog sveta, nije samo zločin protiv ukrajinskog naroda, već i, možda, najteži zločin protiv naroda Rusije, s podebljanim slovom Z koji prelazi naše sve nade i izglede za prosperitetno slobodno društvo u našoj zemlji."

"Oni koji su osmislili ovaj rat žele samo jedno – zauvek da ostanu na vlasti, da žive u pompoznim neukusnim palatama, plove na jahtama upoređenim po tonaži i ceni s celom ruskom mornaricom, uživajući u neograničenoj moći i potpunoj nekažnjivosti. Da bi to postigli, spremni su žrtvovati onoliko života koliko je potrebno. Hiljade Rusa i Ukrajinaca već su umrli samo za to", poručio je Bondarev. Rekao je i da je rad ministarstva spoljnih poslova poslednjih godina postao "jednostavno katastrofalan", dodajući:

"Umesto nepristrasnih informacija, nepristrasne analize i trezvenog predviđanja, postoje propagandni klišei u duhu sovjetskih novina iz tridesetih. Izgrađen je sistem koji vara sam sebe", napisao je Bondarev.

Posebno je bio kritičan prema ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, za kog je rekao da je od "profesionalnog i obrazovanog intelektualca" postao "osoba koja neprestano emituje protivrečne izjave i preti svetu nuklearnim oružjem".

"Danas se Ministarstvo spoljnih poslova ne bavi diplomatijom. Više se bave ratnim huškanjima, lažima i mržnjom. Služi interesima nekolicine, vrlo malog broja ljudi i na taj način doprinosi daljoj izolaciji i degradaciji moje zemlje. Rusija više nema saveznika, a nema ko da se okrivi osim njene nepromišljene politike", tvrdi Bondarev.

Zaključio je da više ne može nastaviti rad za Ministarstvo spoljnih poslova i "učestvovati u ovoj krvavoj i apsolutno bespotrebnoj sramoti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: