Prekinuta rekreativna nastava: Zaraženo čak 137 dece

Čak 137 dece i troje nastavika OŠ "Jovan Miodragović" iz Beograda dobilo je stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji.

Izvor: Blic
Podeli
EPA-EFE / AMEL PAIN / Ilustracija
EPA-EFE / AMEL PAIN / Ilustracija

Nekoliko učenika je imalo i temperaturu, a agencija i škola u kontaktu su sa nadležnim zavodima za javno zdravlje u Zaječaru i Beogradu, navodi Blic.

Učenici 3. i 4. razreda boravili su u Sokobanji do 15. maja, kada su se zbog tegoba vratili kući.

Kako su nam kazali roditelji, deca su najpre počela da se žale na bol u stomaku, ali situacija nije delovala ozbiljno sve dok nisu neki od njih dobili proliv i temperaturu.

Kako su nam objasnili u školi, reč je o stomačnom virusu, agencija je odmah stupila u kontakt sa Zavodom za javno zdravlje "Timok" iz Zaječara, ali pošto su se deca vratila u Beograd i pošto je bilo potrebno da se uzme još biološkog materijala za analizu, slučaj je preuzeo beogradski Zavod za javno zdravlje, piše Telegraf.

"Izolovan je stomačni virus, Zavod za javno zdravlje je uzorkovao biološki materijal neke dece i pronađen je norovirus. Agencija se obratila 'Timoku', to je institut iz Zaječara, koji je prosledio sve GZJZ iz Bulevara despota Stefana. Bili smo u kontaktu s njima non-stop, dostavili imena dece koja su imala simptome. Oni će to dalje proslediti Zavodu u Zaječaru, pa će oni preduzeti mere iz svoje nadležnosti. Tokom celog dana smo u četvrtak i petak bili u kontaktu sa Zavodom", objasnili su iz škole.

Norovirus se najčešće nalazi u hrani, a njegov najčešći put prenosa je putem neopranog voća i povrća.

Ovaj virus izaziva stomačni grip, odnosno gastroenteritis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu