"Stav Srbije principijelan, prošli smo kroz agresiju"

Stav Srbije je da osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da ne želi da uvodi sankcije Rusiji, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2022.

14:05

Tanjug/Rade Preliæ

Ona je dodala da taj stav ne pozdravljaju u potpunosti ni EU i drugi partneri, a ni sama Ruska Federacija, ali da je taj stav Srbije principijelan jer je Srbija prošla kroz agresiju 1999. godine, a pre toga i kroz sankcije, od kojih su najviše trpeli građani.

Na pitanje austrijske novinarke kako bi opisala odnose sa Rusijom, da li su se promenili od početka napada i da li Srbija može da promeni poziciju u okviru približavanja EU i pridruži se sankcijama, Brnabićeva je rekla da su odnosi Srbije i Rusije tradicionalno jako dobri, jer dve zemlje vezuju istorija, tradicija i vera, ali u današnje vreme i energetika.

Brnabićeva je poručila da, u tom smislu, današnji odnosi Srbije sa Rusijom nisu mnogo drugačiji od odnosa bilo koje druge zemlje Evrope, koja je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa.

"Imamo dobre ekonomske i političke odnose, a da li su promenjeni od početka rata u Ukrajini? Jesu, jer 75 odsto naše ekonomije čine investicije iz EU, a te kompanije moraju da sprovedu sankcije prema Rusiji, što se odražava i na našu ekonomiju", rekla je premijerka.

Primera radi, jedna cementara u vlasništvu kompanije iz EU ne može i da uveze ništa iz Rusije, niti da bilo šta u Rusiju izveze, što važi za sve kompanije iz zemalja EU, od proizvođača auto-delova do IT kompanija.

Sve je to, podvlači, veliki izazov za našu ekonomiju.

"Stav Srbije je da osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i poštujemo ga, ali ne želimo da uvodimo sankcije Rusiji. To nije nešto što u potpunosti pozdravljaju ni EU, ni drugi partneri, ni Rusija, ali to je naš principijelni stav zemlje koja je prošla kroz agresiju 1999. godine, a pre toga mnogo godina bila pod sakncijama, a trpeli su obični građani", poručila je Brnabićeva.

Srbija je u dosta specifičnoj situaciji i, pored pritiska, zemlja je koja poštuje međunarodno pravo i principe, zaključila je Ana Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: