Traže se poruke Ursule fon der Lajen. Razlog: "Fajzer"

Ombudsman EU zatražio od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da medijima dostavi poruke koje je razmenjivala sa izvršnim direktorom "Fajzera".

Izvor: Tanjug

Petak, 28.01.2022.

11:47

Traže se poruke Ursule fon der Lajen. Razlog:
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS/POOL

zaštitnica prava građana EU je takođe kritivovala način na koji je Evropska komisija odgovorila na zahtev medija za pristup tim tekstualnim porukama koje su razmenjene u trenutku kada je EU nabavljala 1,8 miljardi doza vakcina ovog prozvođača.

Zaštitnica prava građana EU Emili Orajli kaže da nije zadovoljna objašnjenjem Komisije po kome ”nije vođena evidencija o takvim porukama”, već samo o ”mejlovima, pismima i saopštenjima” i poziva jednu od najvažnijih institucija EU da se pridržava zakona o transparentnosti i pristupu dokumentima od javnog značaja.

”Kada je reč o pravu javnosti na pristup dokumentima EU, bitan je sadržaj dokumenta, a ne uređaj ili forma. Ako se tekstualne poruke tiču politika i odluka EU, treba ih tretirati kao dokumente EU”, izjavila je zaštitnica prava građana EU Emili Orajli.

Emili Orajli naglašava da je pristup dokumentima EU osnovno pravo bez obzira na format informacije.

Ona je od kancelarije Ursule fon der Lajen zahtevala da ponovo potraži relevantne SMS poruke i da proceni da li, po zakonu EU o pristupu javnim dokumentima, ispunjavaju kriterijume za objavljivanje.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen, u aprilu 2021. godine, je izjavila u intervjuu za Njujork tajms da je slala poruke šefu Fajzera Albertu Burli o dogovoru o kupovini 1,8 milijardi doza vakcine protiv kovida 19, koje je EK zatim odbila da podeli sa medijima, što je pokrenulo istragu ombudsmana.

Zakon o EU iz 2001. godine utvrđuje pravo javnosti na pristup dokumentima EU, a definiše dokument kao „bilo koji sadržaj bez obzira na njegov medij (napisan na papiru ili pohranjen u elektronskom obliku ili kao zvučni, vizuelni ili audiovizuelni snimak) koji se odnosi na politike, aktivnosti i odluke koje spadaju u sferu odgovornosti institucije”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: