Sprema se zakon, ko spomene jednu reč sledi zatvor

Republika Srpska priprema Zakon o zabrani nazivanja genocidnim kolektivitet ili nacionalnu grupu u BiH.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2022.

09:12

Sprema se zakon, ko spomene jednu reč sledi zatvor
Ilustracija: Depositphotos/ dk_photos

Kako prenose Novosti, taj zakon mogao bi da bude u Parlamentu BiH već početkom februara.

U pomenutom predlogu predlože se da se kazni zatvorom od pet godina svako ko određeni kolektivitet, odnosno BiH, Srpsku, Federaciju BiH, Brčko ili kantone nazove genocidnim. Zatvor od pola decenije sleduje i svakom ko za bilo koju nacionalnu grupu u BiH kaže da je genocidna.

Ipak, ključ kod usvajanja pomenutog rešenja, ili otvaranja rasprave u Parlamentu BiH, kako kažu izvori "Novosti", sada je na strankama iz Federacije BiH, pre svega bošnjačkim, koje bi trebalo da odluče hoće li staviti van snage nametnute izmene Krivičnog zakona BiH od strane Valentina Incka i podržati debatu o novom zakonskom rešenju u Parlamentu BiH.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti" da je realno da se usvoji predlog koji dolazi iz RS, jer je reč o aktu koji jednako tretira sve narode, etničke grupe u BiH, ali i entitete i državu BiH.

"Ukoliko ima razumevanja za jednakost u Federaciji BiH i bošnjačkom političkom koru, zakonsko rešenje će se usvojiti u Parlamentu BiH. Ali, ukoliko žele da nastave da targetiraju jedan narod i entitet, onda će to biti potvrda da nema razgovora sa FBiH o ravnopravnosti2, kaže on.

Stevandić ističe da je nametnuta Inckova odluka oko izmena Krivičnog zakona BiH najveća sramota Evrope, jer je Evropska komisija dala jasan stav da zakone ne usvaja visoki predstavnik u BiH nego nadležna tela u BiH, odnosno Parlament BiH, i dodaje da očekuje podršku za novo zakonsko rešenje i od opozicionih stranaka iz RS koje imaju predstavnike u Parlamentu BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da će Srpska predložiti novo zakonsko rešenje o zabrani nazivanja genocidnim kolektiviteta ili nacionalne grupe u BiH. On kaže da RS i dalje ostaje pri stavu da se povuku izmene Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

"Nema dileme da je on za nas neprihvatljiv. Sve što je Incko nametnuo imalo je za cilj da se to etablira, prihvati, a onda da krene lavina optužbi da su RS i srpski narod navodno genocidni, nakon čega bi se svetom širila politička platforma - da ono što je genocidno ne može ni da postoji", rekaoje Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: