Špijuni, ratni zločinci, sveštenici, tužioci... Milanović

Nakon što je objavljeno da je Ukrajina hrvatskog predsednika Zorana Milanovića stavila na "crnu listu", hrvatski mediji počeli su da "kopaju" po toj listi.

Izvor: index.hr

Petak, 28.01.2022.

08:26

Špijuni, ratni zločinci, sveštenici, tužioci... Milanović
TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP

Tako se ispostavilo da se njihov predsednik, zbog izjave o Ukrajini, našao među špijunima, ratnim zločincima, sveštenicima, tužiocima, novinarima, i raznim drugim "likovima" koji su se našli na toj listi jer su "proruski kolaboracionisti".

Kako ističe Index.hr, neka imena poput ratnih zločinaca verovatno i jesu bili upleteni u te zločine na istoku Ukrajine ili u svrhe propagandnog rata, ali mnogi drugi nisu učinili ništa, nego su bili politički neosetljivi ili jednostavno su upotrebili pogrešnu reč.

Ono što je zajedničko svim imenima koja su se našla na sajtu "Mirotvorac" je da se optužuju za dela "protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine", a svima koji su na "crnoj listi" objavljeni su lični podaci zajedno s navodnim zločinima koje su počinili.

Ono što je zanimljivo u slučaju Milanovića je da je londonski Tajms objavio članak o tome pre nego što se hrvatski predsednik našao na toj listi. A na listi je MIlanović optužen za humanitarnu agresiju na Ukrajinu, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande i podržavanje i opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu.

Povod su, podsetimo, bile Milanovićeve reči da se Hrvatska ni na koji način neće uplitati u krizu dođe li do eskalacije i da tamo neće biti ni jednog hrvatskog vojnika.Na to je dodao i da Ukrajini nije mesto u NATO-u i da je EU podstakla "državni udar" u Ukrajini kojim je 2014. zbačen proruski predsednik Viktor Janukovič.

Inače, na listi se sa Milanovićem nalazi i 187.000 imena, a među njima nisu samo ratni zločinci i agenti ruske obaveštajne službe FSB, nego i osnivač Pink Flojda, koji je pre tri godine izjavio da Rusija ima više prava na Krim od Ukrajine.

Beloruska književnica Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade i kritičarka Kremlja, na popisu je završila samo zato što je spomenula da su neki etnički Ukrajinci pomagali nacistima u progonu Jevreja.

Na listi je i petsto ukrajinskih javnih službenika, etničkih Mađara koji su dobili mađarske pasoše, a razlog je taj što Ukrajina zabranjuje dvojno državljanstvo, a "Mirotvorac" takav čin smatra izdajničkim.

Lista je inače osnovana 2014., nakon sastanka ukrajinskog političara Georgea Tuke i bivšeg člana ukrajinske državne obaveštajne službe SBU, kojem je poznat samo pseudonim "Roman Zajcev", objašnjava Tajms.

Nekoliko ljudi ubijeno je nakon što su im imena i adrese osvanuli u bazi podataka "Mirotvorca", uključujući i adrese stanovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: