Oglasio se Savet EU: Imaće ogromne posledice

Savet ministra spoljnih poslova EU oglasio se povodom sve većih tenzija na granici Rusije i Ukrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2022.

13:54

Oglasio se Savet EU: Imaće ogromne posledice
Tanjug/ AP Photo/Virginia Mayo

Kako piše u saopštenju, osuđuju "kontinuiranu agresivnu akciju" i pretnju Rusije protiv Ukrajine i pozivaju Rusiju na deeskalaciju, pridržavanje međunarodnog prava i konstruktivno angažovanje u dijalogu kroz uspostavljene međunarodne mehanizme.

Savet ministra spoljnih poslova EU osudio je "Svaka dalja vojna agresija Rusije protiv Ukrajine imaće ogromne posledice i teške troškove", navodi se u zaključcima Saveta EU.

Savet EU potvrdjuje nepokolebljivu podršku EU nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i drugih partnera iz istočnog susedstva u ”okviru njihovih međunarodno priznatih granica”. Rusija se poziva da se konstruktivno angažuje u postojećim međunarodnim okvirima kako bi se došlo do održivog i mirnog rešenja sukoba.

Nakon debate o evropskoj bezbednosnoj situaciji, Savet EU konstatuje da svako osporavanje evropskog bezbednosnog poretka utiče na sigurnost EU i njenih država članica.

EU ministri su potvrdili i postojeću snažnu saradnju i koordinaciju sa SAD, NATO, Ukrajinom i drugim partnerskim zemljama i ponovili važnost daljeg jačanja "otpornosti i sposobnosti" EU i njenih bliskih partnera u borbi protiv sajber i hibridnih napada, dezinformacija i stranog mešanja i manipulacija.

Danas ranije oglasio se šef Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov, rekavši da je raspoređivanje američkih trupa u baltičkim državama i istočnoj Evropi moglo bi dovesti do jačanja napetosti.

Podsetimo, saveznici NATO-a stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslali dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope.

Nemačka ministarka spoljnih poslova objasnila zašto se Nemačka još uvek nije priključila slanju dodatnih trupa NATO-u, zbog tenzija oko Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: