Bivši papa priznao

Bivši Papa Benedikt XVI priznao je da je lagao tokom istrage o svešteniku pedofilu i seksualnom zlostavljanju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2022.

13:23

Bivši papa priznao
EPA-EFE ETTORE FERRARI

Benedikt XVI je rekao i da mu je "jako žao" zbog pogreške i da traži "toproštaj", preneo je Jutarnji list.

Benedikt XVI to je priznao danas, rekavši da je dao netačne informacije tokom istrage o svešteniku pedofilu i seksualnom zlostavljanju u Nemačkoj katoličkoj crkvi, za šta je okrivio "previd" u uređivanju njegove izjave.

Priznanje je objavio njegov privatni advokat Georg Gansvajn na internet stranicama portala "Vatican News".

Suprotno onome što je prvobitno izjavio, Benedikt je 1980. prisustvovao sastanku kao nadbiskup Minhena i Frajsinga tokom kojega se razgovaralo o svešteniku koji je više puta privlačio pažnju zbog seksualnog zlostavljanja dece.

Agencija DPA piše da je taj sveštenik kasnije vraćen u službu kao župnik u Bavarskoj.

Nezavisni izveštaj je prošle sedmice pokazao da Benedikt XVI., koji je podneo ostavku 2013., svesno nije ništa napravio u pogledu četvorice sveštenika optuženih za seksualno zlostavljanje dece 1980-ih.

Advokati su rekli da je Benedikt negirao da je prisustvovao sastanku 1980. na kom je donesena odluka o primanju Hulermana u biskupiju, uprkos tome što je direktno citiran u zapisniku sastanka.

Bivši papa Benedikt od 1977. do 1982. godine bio je nadbiskup Minhena. U jednom je slučaju, sada ozloglašeni sveštenik pedofil po imenu Peter Hulerman prebačen iz Minhena u Esen gde je optužen za zlostavljanje 11-godišnjeg dečaka. Hulerman je i dalje nastavio da obavlja svoje svešteničke dužnosti još dugi niz godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: