Sud prelomio: Asanž može da se žali na odluku o izručenju SAD

Visoki sud presudio je da osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž može da se žali na odluku o njegovom izručenju u Sjedinjene Američke Države Vrhovnom sudu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.01.2022.

12:17

Sud prelomio: Asanž može da se žali na odluku o izručenju SAD
Tanjug/ AP Photo/Matt Dunham, File

Međutim, odbijena mu je dozvola za direktnu žalbu, što znači da će vrhovni sud morati da odluči da li treba da sasluša njegov prigovor ili ne, preneo je "Indipendent".

SAD traže Asanža (50) zbog navodne zavere nakon što je "Vikiliks" objavio stotine hiljada procurelih dokumenata povezanih sa ratovima u Iraku i Avganistanu.

U decembru prošle godine američke vlasti su dobile prigovor na Visokom sudu da ponište presudu da Asanž ne treba da bude izručen zbog stvarnog i "represivnog" rizika od samoubistva.

Prošle nedelje, Stela Moris, verenica Džulijana Asanža i njegova advokatica, rekla je juče na SOAS Univerzitetu u Londonu da je CIA imala plan da ubije njenog verenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: