Najbolji odraz dve godine od prvog lokdauna: Organizovano vrištanje. Trajalo je 20 minuta

Druga godišnjica prvog zaključavanja u svetu, kojim je ograničeno kretanje za 11 miliona stanovnika Vuhana, prošla je poprilično neopaženo.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 24.01.2022.

11:52

Najbolji odraz dve godine od prvog lokdauna: Organizovano vrištanje. Trajalo je 20 minuta
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Kineski državni mediji su 22. januara 2020. najavili da će za samo nekoliko sati zbog do tada nepoznatog virusa koji je izazvao smrt 17 ljudi privremeno biti prekinut autobuski saobraćaj, podzemna železnica i trajekti, dok će sav međugradski saobraćaj biti zaustavljen.

Danas je u Kini zaključano nešto više od 20 miliona ljudi, a virus još nije zaustavljen. Na planetarnom nivou zabeležena su tokom pandemije 352 miliona slučajeva i 5,6 miliona smrti, piše Jutarnji list.

Gde je pandemija danas?

U pojedinim zemljama, poput Britanije, u kojima je zaraznija, ali opasnija omikron varijanta SARS-CoV-2 virusa nešto ranije počela strelovito da se širi, već se primetio trend pada broja slučajeva bez prethodnog drastičnog povećanja broja smrti kao u ranijim talasima pandemije. To je britansku vladu nateralo da najavi ukidanje svih bitnih epidemioloških mera, osim samoizolacije u slučaju pozitivnog testa.

U SAD inače vrlo oprezni savetnik predsednika dr Entoni Fauči izjavio je za ABC da se čini da i kod njih pandemija ide dobrim smerom. On očekuje u sedam do mesec dana pad broja slučajeva ispod nivoa koji se može smatrati da je zaraza pod kontrolom, što ne znači da će virus nestati, nego da broj infekcija neće predstavljati značajnu pretnju za društvo.

Ali Fauči isto tako upozorava da treba ostati oprezan jer nije poznato je li moguća nova mutacija virusa, odnosno pojava soja koji će biti jako zarazan ali i opasniji.

Takođe, kao što je pandemija uzela ogroman danak u ljudskim životima, tako je i politika zaključavanja, usmerena ka kontroli pandemije, imala niz teških posledica. Visoku cenu lokdauna platili su mnogi drugi bolesnici zbog izostanka pregleda, terapija i zahvata, a nacionalne ekonomije pretrpele su ogromnu štetu. Zatvaranje društva nagomilalo je i niz problema vezanih s promenom načina života.

U više zemalja počinje se govoriti i o epidemiji gojaznosti, što je posebno zabrinjavajuće kod dece i mladih. Kombinacija pandemije i lokdauna kao odgovora na pandemiju proizvela je vrlo snažne psihološke pritiske na široke slojeve stanovništva, što je problem koji se i dalje potcenjuje, posebno u zemljama s rigoroznijim epidemiološkim politikama.

Tek u zadnje vreme počinju se organizovati kolektivne terapije za probleme s kojima su bile suočene stotine miliona ljudi. Tako je, na primer, "Njujork tajms" izvestio o organizovanom kolektivnom vrištanju grupe od dvadesetak majki koje su dve godine bile u zatvorenom krugu rada od kuće i brige o deci. To vrištanje trajalo je dvadesetak minuta, a organizovano je na lokalnom igralištu u Bostonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: