NATO stavljen u stanje pripravnosti

Saveznici NATO-a stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslali dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prethodnih dana brojne članice Severnoatlantske alijanse su objavile procene koja se tiče aktuelne situacije ili predstojećih raspoređivanja snaga, navodi se na sajtu Alijanse.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu.

Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku. Francuska je izrazila spremnost da pošalje u Rumuniju trupe koje su pod komandom NATO.

Takođe, Holandija šalje dva aviona tipa F35 u Bugarsku od aprila, kako bi pomogli aktivnostima NATO u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

I SAD su, takođe, stavile do znanja da razmatraju povećanje vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da pozdravlja napore saveznika da stave na raspolaganje dodatne trupe Alijansi.

"NATO će nastaviti da preduzima sve neophodne mere da zaštiti i odbrani sve saveznike, ujedno jačajući istočni deo Alijanse. Uvek ćemo odgovoriti da bilo kakvo bezbednosno pogoršanje u našem okruženju", rekao je Stoltenberg, a preneo sajt NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu