Svet na ključnoj prekretnici

Ženeva -- U jeku obaranja rekorda novozaraženih u svetu, iz SZO stigao poziv svim zemljama da rade zajedno na okončanju pandemije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/ (AP Photo/Ng Han Guan
Tanjug/ (AP Photo/Ng Han Guan

“Pandemija kovida-19 sada ulazi u treću godinu i mi smo na ključnoj prekretnici”, izjavio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom ministarkom razvoja Svenjom Šulc, a prenosi agencija Rojters.

On je pozvao danas sve zemlje sveta da rade zajedno kako bi okončale akutnu fazu pandemije, navodeći da za to sada imaju sve raspoložive alate.

Kako je dodao, za okončanje akutne faze pandemije je neophodno da sve zemlje rade zajedno.

“Ne možemo joj dozvoliti da nastavi da se odugovlači i da se tetura između panike i zanemarivanja”, poručio je direktor SZO.

Tedros je rekao i da je Nemačka postala najveći donator SZO, ali nije naveo dodatne detalje.

Istovremeno, nemačka ministarka Šulc je istakla da je glavni prioritet Nemačke, koja je preuzela predsedavanje G7, okončanje pandemije širom sveta, i pozvala je na “masovno ubrzanje globalne kampanje vakcinacije“ kako bi se to postiglo.

Ovim događajem u Ženevi započinju jednonedeljni sastanci Izvršnog odbora SZO na kojima će se raspravljati o ključnim aspektima budućnosti te zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija, ali i o Tedrosovom drugom mandatu na mestu šefa SZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu