Očajnički potez Slovenije

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 8.396 zaraza koronavirusom, uz čak tri četvrtine pozitivnih testova, a zbog brzog širenja omikron varijante.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 24.01.2022.

14:52

Očajnički potez Slovenije
stevanovicigor/depositphotos/Ilustracija

Vlada Slovenije primorana je, kako navode hrvatski mediji, da skraćuje izolaciju u većini slučajeva, pa nakon sedam dana zaraženi mogu na posao ako im je test negativan.

Broj novozaraženih manji je nego dan ranije, kad je potvrđeno rekordnih 13.911 zaraza, ali je 60 odsto veći u odnosu na stanje pre sedam dana. Opet je veoma visok postotak pozitivnih testova, koji iznosi čak tri četvrtine ukupnih testova.

Vlada je odluku o skraćivanju dana izolacije za zaražene donela kako bi se sprečilo kadrovsko urušavanje esencijalnih delatnosti, ali i privrede zbog velikog broja karantina i izolacija, o čemu svedoči podatak da je osam odsto zaposlenih u trgovini zaraženo ili odsutno s posla zbog rizičnih kontakata.

Vlada je odbila predlog koji je došao od privrednika da se vreme izolacije skrati na samo pet dana jer se smatra da bi u sadašnjem trenutku to bio rizik za širenje zaraze.

Umesto toga, preduzećima je preporučeno da pojačaju mehanizme nadzora u radnim sredinama kako se broj zaraženih ne bi povećavao. Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek kazao je da rukovodstva preduzeća imaju na raspolaganju sve načine da zaposlene uvere da se moraju vakcinisati protiv koronavirusa.

One kompanije koje ne osiguraju strog nadzor nad širenjem virusa imaće velike probleme i zbog izostanaka s posla moraće zaustavljati proizvodnju, upozorio je Krek u izjavi za Slovenačku televiziju.

"Vrh ovog talasa epidemije verovatno će se dogoditi sredinom februara, što bi značilo da se epidemija produžava sve do aprila", kazao je za medije direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje, dodavši da veliki broj novih slučajeva dnevno očekuje i u ovoj sedmici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: