Preminuo episkop šabački Lavrentije, Vučić uputio saučešće, u Šapcu trodnevna žalost, oglasio se i patrijarh

Episkop šabački Lavrentije upokojio se u 87. godini, potvrđeno je RTS-u iz Eparhije šabačke.

Izvor: B92, RTS

Nedelja, 23.01.2022.

17:38

Preminuo episkop šabački Lavrentije, Vučić uputio saučešće, u Šapcu trodnevna žalost, oglasio se i patrijarh
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Vladika Lavrentije rođen je 27. januara 1935. godine kao Živko Trifunović u selu Bogoštica kod Krupnja. Osnovnu školu je završio u Krupnju, a dva razreda gimnazije u Loznici, pravoslavnu Bogosloviju i Bogoslovski fakultet završio je u Beogradu.

U čin jerođakona rukopoložen je 1958, a u čin jeromonaha 1961. godine. Dve godine bio je duhovnik Crkve Ružice na Kalemegdanu (Beograd), posle toga parohijski sveštenik na Kupresu. Dve i po godine bio je profesor Bogoslovije u manastiru Krki i istovremeno paroh u Ivoševcima. U episkopski čin izabran je 1. juna 1967, a hirotonisan 16. avgusta 1967. u Sabornoj crkvi u Beogradu. Od 1967. do 1969. godine bio je vikarni episkop moravički u Beogradu.

Godine 1969. postavljen je za episkopa zapadnoevropskog i australijskog i ustoličen marta 1969. u Londonu. Pošto je stvorio uslove za formiranje nove eparhije u Australiji, postavljen je za Episkopa u zapadnu Evropu.

U Himelstiru u Nemačkoj osnovao je eparhijski centar. Prvo je otkupio za Srpsku pravoslavnu crkvu jednu već sagrađenu crkvu, tu je zatim osnovao štampariju. Godine 1985. u Londonu je venčao princa Aleksandra Karađorđevića i princezu Katarinu.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao ga je 1989. godine za episkopa šabačko-valjevskog. Ustoličen je u Šapcu 23. jula 1989. godine.

Na njegov predlog Sveti arhijerejski sabor je na svom redovnom zasedanju u maju 2006. podelio veliku Eparhiju šabačko-valjevsku na dve eparhije – Šabačku sa sedištem u Šapcu i Valjevsku sa sedištem u Valjevu.

Vučić uputio saučešće

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu i monaštvu, vernicima Srpske pravoslavne crkve i eparhije šabačke, povodom smrti episkopa šabačkog Lavrentija.

”Sa tugom sam primio vest o smrti episkopa šabačkog gospodina Lavrentija, koji je decenijama sa velikom posvećenošću vršio brojne teške i odgovorne pastirske i misionarske dužnosti, neumorno okupuljajući verni narod u zemlji i van matice", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, "episkop Lavrentije je uložio ogroman trud u obnavljanje starih i izgradnju novih crkava, dok je istovremeno uvek imao na umu da potrebama vernika treba pristupati i na savremen način, zbog čega je osnovao pravoslavni radio i TV stanicu i pojačao izdavačku delatnost, nastojeći da jakim nitima poveže veru, tradiciju i moderno doba i da još više približi našu svetu Crkvu mladim generacijama".

"Neka mu Gospod podari carstvo nebesko, a njegov srpski rod će mu ostati zahvalan za svako dobro koje je za nas učinio”, kazao je predsednik Srbije.

Trodnevna žalost u Šapcu

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić proglasio je trodnevnu žalost na teritoriji tog grada povodom smrti episkopa šabačkog Lavrentija koja stupa na snagu sutra.

Kako je navedeno u odluci, Dan žalosti obeležiće se spuštanjem zastava na pola koplja na svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Grad Šabac, a u ugostiteljskim objektima neće moći da se emituje muzika.

Gradonačelnik Pajić je saopštio da je sa velikim žaljenjem primio vest o smrti episkopa Lavrentija koji je, kako je istakao, bio primer duhovnosti, blagosti i odmerenosti kakva nam je potrebna u sadašnjosti i budućnosti.

"Svoj život posvetio je Bogu. Živeo je skromno i na taj način bio pravi duhovni otac svim vernicima našeg kraja. Gledajući život i delo vladike Lavrentija, uveren sam da ćemo se dugo sećati dobrote njegovog srca i blagosti duše koja će biti svetao primer verujućem narodu. Neka je slava i večnaja pamjat našem episkopu Lavrentiju”, rekao je gradonačelnik Pajić.

Oglasio se i patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije oprostio se od episkopa šabačkog Lavrentija, koji je danas preminuo, navodeći da je vladika poštovao svaku ličnost, da je gajio nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome, kao i da ga je krasila potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu.

"Mi se sa tugom opraštamo od ovog divnog arhijereja i molimo Bogu za pokoj njegove duše, i u isto vreme se pitamo šta nam to Bog ukazuje kada je ovaj čas izabrao da sebi pozove najstarijeg srpskog arhijereja", naglasio je srpski patrijarh u poruci na Instagramu.

On je naveo da su se u ličnosti vladike Lavrentija sabrale najlepše osobine koje su krasile onu plejadu srpskih arhijereja koji su u doba blaženog spomena patrijarha srpskog Germana punog teških iskušenja, ''''čuvali i očuvali Vinograd Gospodnji zasađen u srpskom narodu''''.

"Uz poštovanje svake ličnosti, nežnu ljubav prema svom narodu i spremnost na pomoć svakome u nevolji, samopregor, zdravo rodoljublje, mudro izbegavanje nepotrebnih sukoba i spremnost na kompromis na dobro Crkve i naroda, ljubav prema bogosluženju, ali i prema književnosti i negovanje narodne kulture, ovo pokolenje arhijereja, a posebno vladiku Lavrentija, krasila je potpuna i bezuslovna odanost Crkvi, njenom ustrojstvu, poretku i njenom jedinstvu", istakao je patrijarh Porfirije.

Eto, to nam, napisao je patrijarh srpski, ''Bog i poručuje danas kada je posle 64 godine monaške i 55 godina arhijerejske službe, u svoje Carstvo pozvao episkopa šabačkog Lavrentija''.

"Večan ti pomen dostoblažene i prisnopamjatne oče i brate Lavrentije", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: