"Velika Britanija najavila angažman na Balkanu"

Politički analitičar Miljazim Krasnići smatra da, imenovanjem specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Britanija najavljuje svoj politički angažman.

Izvor: Kosovo online

Petak, 03.12.2021.

08:18

Shutterstock/By lazyllama

On će se ticati rešavanja kriznih situacija u ovom regionu, sa akcentom na Bosnu i Hercegovinu.

Velika Britanija sa međunarodnim faktorima deli jedinstven stav po pitanju Zapadnog Balkana, kaže Krasnići, dodajući takođe, da su posvećeni stabilnosti i prosperitetu u regionu.

“Na samitu u Rigi, Velika Britanija je predložila da se pošalje vojska NATO u BiH, ali to nije bilo prihvaćeno. Oni žele da konkretizuju svoju aktivniju politiku na Balkanu i zbog toga su predložili njihovog specijalnog izaslanika. Mislim da je najveći prioritet Bosna i Hercegovina, jer je tamo zaista dramatična situacija, ali on je za ceo Zapadni Balkan. Interesantno je to što Velika Britanija, nakon izlaska iz Evropske unije, po prvi put daje naznake da se vraća kao veliki igrač na Balkan”, izjavio je Krasnići za Kosovo onlajn.

Vlada Velike Britanije saopštila je da je premijer Boris Džonson imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan ser Stjuarta Piča, koji će preuzeti tu ulogu nakon što je ranije ove godine podneo ostavku na mesto predsednika vojnog komiteta NATO, uloge koju je obavljao od 2018.

On je ranije služio i kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Imenovanje specijalnog izaslanika, Krasnići vidi kao spremnost Velike Britanije da spreči destabilizaciju situacije u zemljama Zapadnog Balkana i da su, kako je naveo, izrazito protiv perspektive podela i sukoba.

“Povodom krize u Bosni svi su rekli da neće tolerisati rat i neku eskalaciju situacije, u tom kontekstu je i imenovanje tog visokog vojnog zvaničnika, što znači da Brisel, NATO, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija imaju jedan jedinstven stav, a to je pritisak na sve aktere koje imaju tendenciju da destabilizuju region. Ova poruka znači da će, ako već dođe do toga, odgovor biti mnogo oštriji nego pre”, zaključio je Krasnići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: