Iz Prištine tvrde: Jaki smo koliko i naš savez sa SAD

Potpredsednica Demokratske partije Kosova i bivša ambasadorka u SAD Vljora Čitaku je izjavila da bi Aljbin Kurti trebalo da otputuje u Vašington.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 02.12.2021.

23:15

Iz Prištine tvrde: Jaki smo koliko i naš savez sa SAD
Ilustracija: Shutterstock/Milan Adzic

Tamo bi trebalo da razgovara sa visokim zvaničnicima o dijalogu sa Beogradom, prenosi Reporteri.

Čitaku je ocenila i da je Kurti u Briselskom dijalogu talac sopstvenih reči i istakla je da treba da zna da će ga DPK uvek podržati kad je dijalog u pitanju.

"Ne vidim doslednost Vlade u odnosu prema dijalogu. Prvo su rekli da im dijalog nije prioritet, pa da im je sedmi prioritet. Dakle, ne vidim doslednost. Mislim da je premijer Kurti, talac sopstvenih reči. Premijer treba da zna da u Briselu kada sedi ispred Aleksandra Vučića, iza njega stoji Demokratska partija Kosova. Suprotstavićemo se Kurtiju po unutrašnjim pitanjima. Ali o nekim važnim tačkama spoljne politike, moramo biti u stanju da izgradimo konsenzus i da budemo zajedno", rekla je Čitaku u emisiji "Sukob" na portalu Telegrafi.

Govoreći o procesu dijaloga, Čitaku je rekla da Kurti treba da otputuje u SAD da razgovara sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta.

"Mora da nam bude jasno da Kosovu ne odgovara ’status kvo’. Treba imati osećaj za hitno. Moramo da pokucamo na vrata Vašingtonu. Pozivam premijera da otputuje u Vašington što pre, umesto da se javno raspravlja sa američkim zvaničnicima. Ne treba da uzimamo zdravo za gotovo odnose sa SAD. Sjedinjene Države nam ne duguju ništaa ima mnogo globalnih izazova. Svet se promenio, multipolaran je, postoje i drugi centri u svetu. Moramo da učinimo mnogo više da održimo odnose sa SAD, a videli smo potpuno neodgovorno ponašanje Vlade Kosova u vezi sa gasovodom", rekla je Čitaku.

Čitaku jeistakla je da povezivanje na gasovod u interesu Kosova su odnosi sa SAD od vitalnog značaja.

"Ono što su nam SAD ponudile je u strateškom interesu Kosova. Odnosi sa SAD su od vitalnog značaja za državnost i osnaživanje međunarodnog subjektiviteta Kosova. Jaki smo koliko i naš savez sa SAD. Zato molim Kurtija da što pre otputuje u Vašington, da zatraži od SAD da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije. SAD treba da budu direktno uključene u dijalog, a ne kao podrška EU", naglasila je Čitaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: