Papa pozvao na solidarnost sa žrtvama side

Papa Franja pozvao je, povodom Svetskog dana borbe protiv side, na obnovu solidarnosti s ljudima zaraženim HIV-om.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.12.2021.

19:35

Papa pozvao na solidarnost sa žrtvama side
EPA/EFE/ FABIO FRUSTACI

On je istakao da je to potrebno kako bi im se obezbedila nega i u najsiromašnijim delovima sveta.

Papa je na javnoj audijenciji kazao da je Svetski dan borbe protiv side važna prilika da se setimo ljudi zaraženih tim virusom, prenosi britanski ''Independent''.

"U nekim delovima sveta ne postoji esencijalna zdravstvena nega", upozorio je on.

UNAIDS, program UN za HIV i sidu iz Ženeve, upozorio je u ponedeljak da pandemija koronavirusa slabi borbu protiv side u mnogim delovima sveta.

"Nadam se da je moguća obnovljena solidarnost kako bi se zagarantovala efikasna i jednaka zdravstvena zaštita za osobe zaražene HIV-om", rekao je papa.

Papa je prošlog meseca u pismu zahvalio američkom novinaru Majklu O'Laflinu, koji je napisao knjigu o radu katolika koji su pomagali žrtvama side na početku krize osamdesetih.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je krajem 2020. u svetu HIV-om bilo zaraženo 37,7 miliona ljudi, od kojih više od dve trećine u Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: