"Branićemo zahtev za vakcinaciju pred sudom"

Bela kuća je danas saopštila da će Ministarstvo pravde "snažno braniti" vladin autoritet u nameri da promoviše svoje zahteve za vakcinaciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/By Andrea Izzotti
Shutterstock/By Andrea Izzotti

Pročitajte još:

Trampuž o omikronu: Nije poslednja varijanta koja će se pojaviti u ovoj pandemiji VIDEO

Regeneron možda manje efikasan protiv omikron soja

"Znamo da zahtevi za vakcinaciju funkcionišu. Uvereni smo u sposobnost vlade da promoviše zahteve za vakcinaciju i Ministarstvo pravde će to energično braniti na sudu", rekla je portparka Bele kuće za Rojters.

Bajdenova administracija je sudskom odlukom koja je doneta u utorak blokirana u sprovođenju naredbe o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida 19 više miliona zdravstvenih radnika u SAD, što je ključni deo državne strategije za kontrolu širenja korona virusa.

Okružni sudija Teri Dauti u Monrou u državi Luizijani privremeno je blokirao nacionalne centre za zdravstvenu zaštitu (CMS) da sprovedu mandat koji im je dodeljen sve dok sud ne bude rešio postojeće pravne sporove, prenosi Rojters.

Odluka sudije Dautija važi širom SAD osim u 10 država u kojima je CMS već sprečen da primenjuje obaveznu vakcinaciju na osnovu ranije odluke saveznog sudije u Sent Luisu.

Sudija iz Lujizijane je utvrdio da CMS nema ovlašćenja da izda nalog za vakcinaciju više od dva miliona nevakcinisanih zdravstvenih radnika.

"Nema sumnje da je obavezna vakcinacija 10,3 miliona zdravstvenih radnika nešto što bi trebalo da bude u ingerenciji Kongresa, a ne vladine agencije", ocenio je sudija Dauti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu